Lidé v Komořanech se snad konečně dočkají. Dosud marně volali po vzniku náměstí, které by se stalo středobodem života obyvatel v této čtvrti. Zdá se ale, že nastal pokrok. Radnice uveřejnila hned tři návrhy toho, jak by náměstí mohlo vypadat.

Budoucí náměstí vymezuje trojúhelníkovitý prostor mezi ulicemi Komořanská, Revoluce a Kyslíková. V současnosti tu naleznete pouze travnatou plochu. Na základě uveřejněných vizualizací by se ale oblast mohla změnit k nepoznání.

„Chceme v Komořanech vybudovat centrální místo, kde se budou moci lidé scházet, které bude příjemným místem pro posezení či relaxaci v zeleni a zároveň se stane přirozeným centrem dění, které této městské části dlouhodobě citelně chybí,“ uvedl k záměru starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO).

Historie Komořan

Návrhy ve svém vyobrazení zohledňují také historii Komořan. Objevuje se zde odkaz na průmysl, který ve čtvrti zahájil výrobu už kolem roku 1913. Tuto skutečnost mají připomínat informační panely, osvětlení, ale i mobiliář. Dlážděná plocha připomene výrobu cihel „KOMO“, koleje začleněné do pěších cest odkážou na zdejší železniční trať.

Studie 3: Komořany mají konečně dostat své náměstí.
Autor: MČ Praha 12

Významné události od založení Komořan až po jejich připojení k Praze 12 symbolizují letopočty v chodníku u zastávky MHD. V jižní části území se počítá i s prostorem na pořádání různých událostí. Uplatní se tu farmářské trhy, slavit se zde může advent.

Nové cesty a prostor pro akce

„Při plánování území jsme vycházeli ze základních tras, které budou lidé dennodenně absolvovat, to je cesta na autobus, do obchodu a podobně. Studie předpokládá přesunutí stávající výstupní zastávky autobusu v ulici Revoluce na hlavní trasu do ulice Komořanská, což navazuje na již schválený záměr přesunutí obratiště autobusu,“ prozradila poradkyně starosty Radka Černá.

Lidé mohou hlasovat o tom, který ze tří návrhů se jim líbí nejvíc, mohou také připojovat své komentáře. Projekt se nachází ve fázi, kdy je možné cokoliv na základě připomínek obyvatel měnit.

Podívejte se na všechny návrhy vzhledu náměstí v Komořanech:

Fotogalerie
21 fotografií