Životy obyvatel v okolí ulic 5. května, Na Strži, Budějovická, Hanusova a Pod Vršovickou měla v budoucnu ovlivnit stavba hned tří developerských projektů společnosti Pankrác. Stavba takzvané Malé ledové věže měla být novostavbou pro kanceláře na rohu Budějovické a Na Strži, chystala se také dvoupatrová dostavba zdejšího nákupního centra. Ani jeden z těchto projektů ale za současných podmínek nebude firma realizovat.

„Společnost Pankrác v obou případech stáhla žádost o územní rozhodnutí a v memorandu, které jsme dojednali, se zavazuje, že do doby skončení životnosti objektů Bauhausu a Finančního úřadu v Praze 4 nebude na jejich místě plánovat žádné stavební záměry. Měl by být realizován pouze projekt administrativního domu Beryl, pokud splní všechny zákonné požadavky,“ uvedla radní pro územní rozvoj a výstavbu Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice/SZ).

Z vodárny by mohl být park

Naopak se podařilo vyjednat, že se developer bude spolupodílet na realizaci záměru přeměnit areál Vršovické vodárny ve veřejný park. Radnice Prahy 4 by ráda dotvořila lipovou alej ve Kvestorské ulici, která funguje jako přirozená izolace proti imisím z nedaleké magistrály. O tuto zeleň by se stavební společnost měla starat po dobu pěti let.

„Secesní Kotěrova vodárenská věž je jedním z krásných symbolů Prahy 4 a dva historické domky v její blízkosti jsou neméně půvabné, kontrastují však s neutěšeným okolím. Věříme, že přesvědčíme magistrát, aby celý areál sdruženými prostředky z veřejných a soukromých zdrojů revitalizoval, a vytvořili jsme tak nový park s kulturně společenským vyžitím, například s malým muzeem technických památek a mateřským či jiným společenským centrem,“ dodala Alžběta Rejchrtová.

Právě s magistrátem a Pražskou vodohospodářskou společností chce městská část zahájit jednání, na základě kterého by se k vlastní realizaci parku mohlo přikročit.