Posledních několik let se zdálo, jako by jediným Čechem na Václaváku byl svatý Václav na koni. Podle mnohých to zde poslední roky patřilo hlavně kosovskoalbánské, arabské a ruské mafii. Ty samozřejmě dotovaly opilé partičky Angličanů a Italů, kteří zde nalézali levný alkohol, drogy i prostitutky oproti jejich domovinám. Sehnat si na ulici drogy nebyl problém.

„Václavské náměstí je největší otevřený drogový trh v Česku. Denně si tam koupí drogu 500 až 800 lidí. Přímo na náměstí a v jeho postranních uličkách je zhruba 26 nevěstinců,“ uvedl dříve pro Blesk.cz Aleš Herzog z organizace Sananim. 

Policii došla trpělivost

Kriminalistům a dalším jednotkám policistů došla trpělivost a nad rámec své služby ve volných chvílích čistí Václavské náměstí a jeho okolí od těchto existencí. „Prostě jsme se naštvali a řekli jsme si, že se s tím musí něco udělat. Chceme zde zavést nulovou toleranci. Řešíme samozřejmě prodejce drog, pasáky, prostitutky, ale i menší věci jako špatné parkování nebo naháněče lidí do nevěstinců,“ popisuje Pavel Just.

Redaktor Blesk.cz na větší část noci navštívil Václavské náměstí při jedné z takových služeb policie a během několika měsíců se místo změnilo k nepoznání. Na náměstí jsou téměř všude policisté, někteří dokonce v civilu. „Dnes už jsme řešili čtyři prostitutky, nějaké drogy, máme tu i speciální vozidlo cizinecké policie, která řeší většinou Afričany, kteří tu protizákonně nabízejí služby v podnicích,“ sděluje dále Just.

Jeden takový se snažil dostat do jedné diskotéky za dívkami i samotného vedoucího oddělení. Netrvalo dlouho a během chvíle skončil u vozidla cizinecké policie. Ti nejdříve zkontrolují, jestli nejsou jeho doklady padělané, a poté další náležitosti, jako oprávněnost jeho pobytu v Česku a podobně. V nejlepším případě jej tak čeká správní řízení za porušení vyhlášky.

Dvakrát a dost

Východní prostitutky a dealeři drog mají při těchto akcích také smůlu. Policisté k nim přestávají být mírní a snaží se je odtud dostat. Dvě kontrolované dívky ví, že pro dnešek skončily a během chvíle utíkají na tramvaj, aby se vyhnuly dalším problémům. Podobně to mají i taxikáři. Ty, kteří mají v záznamech, že „obírají“ turisty, mají policisté v hledáčku. Někdy se vydají na cestu sami jako zákazníci, jindy se za nimi vydávají autem na vlastní pěst.

„Je to sice logisticky náročné, ale vyplatí se to. Jednou jsme takto například sepisovali výpověď přímo s lidmi v letadle, abychom měli důkazy proti taxikáři. Ten si místo asi 500 korun za cestu z Václavského náměstí na letiště naúčtoval pět tisíc,“ říká Just.

Z nejrušnějšího náměstí republiky se tak opět pomalu stává místo, kam se člověk v noci nemusí bát. „Podobné akce děláme několikrát v týdnu už od léta, snažíme se spolupracovat s dalšími odděleními. Hodně nám pomáhá, když je tu cizinecká policie a samozřejmě i strážníci městské policie,“ doplňuje nakonec Just. 

Podívejte se, jak vypadá noční služba:

Fotogalerie
24 fotografií