Slavní panteři v Praze řádili 21. prosince 2012. Se zbraní v ruce si z obchodu v Široké ulici odnesli hodinky, náramky, náhrdelníky a náušnice ze 17 milionů korun. Dnes už jsou Srbové (28 až 36) známi.

Dva už pykají za mřížemi v Německu, na třetího je vydaný mezinárodní zatykač. Vyšetřování ukázalo právě na to, že za loupežemi v Praze stojí mezinárodní bandy, působící v mnoha zemích světa.

Kriminalisté tak museli spolupracovat s Interpolem, Europolem a policisty řady zemí. Výsledkem je uzavření pěti případů loupeží v ulicích Široká, Dušní, Spálená, Pařížská a Jablonecká a odhalení tří gangů. Lupičům hrozí až 15 let vězení.

Vyborg v Pařížské a Dušní

Chmatáci pocházející ze zemí bývalého Sovětského svazu známí jako Vyborg spáchali první pražskou loupež 19. května 2014 v Pařížské ulici. Obchod připravili o zboží za téměř tři miliony korun.

Letos 23. února pak znovu útočili v Dušní ulici a odnesli si hodinky za skoro 13,5 milionu. Pachatelé ve věku od 23 do 40 let pocházejí z Ruska, Kazachstánu a Lotyšska, trvale ovšem žijí v Německu. Většina z nich teď už sedí v českém vězení, jen tři z celkem deseti jsou dosud v Rusku.

Loupeže ve Spálené a Jablonecké

Vloni 4. listopadu zaútočila v ulicích Spálená a Jablonecká dvojice gaunerů (31, 36) z Lotyšska v obchodech se šperky. Násilná přepadení jim vynesla necelý milion. Na základě evropského zatykače vydaného v Praze pak byli chyceni v Estonsku.

Panteři nakradli miliony eur

Jedním z členů panterského gangu byl i Srb Borko Ilincic (36), zatčený v únoru 2014 ve španělském Madridu. Ten dokonce požádal o umístění do luxusního hotelu namísto vězení, protože prý na to má. Obviněn byl z krádeže šperků v hodnotě 81 milionů korun v luxusním dubajském zlatnictví v roce 2007.

Pink Panthers

Růžoví panteři se skládali ze zhruba 800 členů, především z bývalé Jugoslávie. Po celé EU cílili na prodejny s luxusním zbožím. Skupina je známá i přísným vedením a hierarchií, řízena byla vysoce postavenými členy z Bělehradu. Jejich střední vrstvu tvořili tipaři, kteří zajišťovali i ubytování, auta a zbraně pro »dělníky«. Ti tvořili nejnižší vrstvu, vyjížděli do různých zemí, kde loupili.

Vyborg

Jedná se o skupinu složenou hlavně z osob z bývalého Sovětského svazu. Také se specializují na loupeže v prodejnách luxusního zboží, klenotnictvích a zlatnictvích. Podobně jako u Růžových panterů gang řídí jakási centrála z Ruska a Finska. Jejich střední vrstva vyjíždí zejména z Německa do dalších zemí jistit »dělníky «, kteří loupí v prodejnách. Jsou dováženi z Lotyšska, Ruska a Estonska.