„Je dražší o 30 procent než klasické časové jízdenky,“ řekla Lenka Kováříková z marketingu firmy.

Přenosné předplatné je určeno pro ty, kteří si nechtějí kupovat jednotlivé jízdenky, ale ani naplno nevyužijí vlastní předplatné. V jednu chvíli na něj může cestovat jen jeden člověk.

Podle aktuálního ceníku stojí například přenosné předplatné na 365 dní 5203 korun, zatímco běžné předplatné přijde na 4002 korun. Přenosné předplatné na 31 dní je za 632 Kč, běžné základní stojí na měsíc 486 Kč.

Plzeňská mini

Nosičem předplatného je takzvaná Plzeňská mini, tedy malé žluté kolečko s čipem a očkem na klíčenku, která je k zakoupení v zákaznických centrech dopravního podniku za 200 korun.

„Při pořizování není třeba zadávat osobní údaje ani vyplňovat žádné formuláře,“ uvedla Kováříková. Dobíjení je možné také přes bankomaty České spořitelny a e-shop Plzeňské karty, což je čipová průkazka na jízdné a další služby města Plzně.

Dopravní podnik umožňuje od letošního 1. ledna nabíjet předplatné na Plzeňskou kartu na libovolnou délku od jednoho do 365 dnů.

Město hradí ztráty

Od loňského září jezdí v plzeňské MHD děti od šesti do 15 let zdarma. Nárok musí mít aktivován na Plzeňské kartě. Lidé na mateřské či rodičovské dovolené platí od září polovinu z plnocenné předplacené jízdenky.

Město Plzeň hradí ročně dopravnímu podniku prokazatelnou ztrátu za provoz MHD přes 800 milionů Kč. Předloni byla ztráta 824 milionů korun, odhad pro loňský rok byl 869 milionů Kč včetně růstu mezd řidičů.

VIDEO: Nová tramvaj v Praze: Její dveře mění barvu! A tajemná schránka, která pozná vaše houby.

Video
Video se připravuje ...

Nová tramvaj v Praze: Její dveře mění barvu! A tajemná schránka, která pozná vaše houby Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz