O prvním prosincovém víkendu zde poprvé předvedli krmení motýlů veřejnosti, a to v nedávno otevřeném tropickém pavilónu představujícím přírodu Filipín. Motýli létají přímo mezi lidmi. Ti se jich mohou i dotýkat a pozorovat okřídlené krasavce při krmení.

„Dáváme jim měkké ovoce, jako jsou kiwi, banány či hroznové víno. Do mističky jim ještě naliji sladký nektar pro ptáky dochucený speciálně pro ně medem,“ prozradil ošetřovatel Vlastimil Cihlář (53). 

Tohle motýli dostávají každý den odpoledne při krmení před lidmi. Ráno ještě dostávají ovocné šťávy. A jací motýli jsou nejkrásnější? „Otakárci. Ti se lidem nejvíce líbí. Ale hezké jsou také babočky, běláskové a žluťáskové,“ dodal Cihlář.

Motýly kupují v Anglii

Motýlů poletuje v pavilónu mezi lidmi 180 až 200 kusů. „Žijí jen deset dní až dva týdny. Pak uhynou. Zajímavostí je, že housenky, z kterých se motýli po zakuklení vylíhnou, se dožívají 3 až 5 týdnů,“ řekl Cihlář. Motýly si nechávají posílat z Anglie. V pátek je objednají a v úterý je už mají.   

Nejen z Filipín

Motýli poletující ve filipínském pavilónu jsou v drtivé většině právě z této lokality. Ale setkat se tu lidé mohou i okřídlenými krasavci z Indie, Thajska či Malajsie. „Jestliže v Anglii nemají filipínské motýly, pošlou nám směs motýlů z indomalajské oblasti,“ dodal Cihlář.

Komentované krmení

Novinkou v plzeňské zoo je komentované krmení motýlů. To se děje každý den vždy od 12.30 hodin. „Návštěvníci uvidí přípravu jejich potravy a mohou se ošetřovatelů zeptat i na věci, které je konkrétně zajímají. O důvod víc k návštěvě pavilónu Filipíny a zoo,“ uvedl ředitel zoo Jiří Trávníček.

Filipínský pavilón

Plzeňská zoo ho otevřela letos v listopadu. Kromě volně poletujících motýlů jsou zde k vidění i další živočichové žijící v tropické přírodě Filipín. „Máme zde dva kriticky ohrožené krokodýly filipínské. Ty chová naše zoo vůbec poprvé ve své více jak devadesátileté historii. Plazy nám půjčili ze zoo v Protivíně, kde přišli na svět,“ dodal mluvčí zoo Martin Vobruba. 

VIDEO: Exotický motýl na květině. Takhle detailně ho můžete vidět v Motýlím domě v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Exotický motýl na květině. Takhle detailně ho můžete vidět v Motýlím domě! 

Fotogalerie
17 fotografií