Expozice má formu skleníku a je plná tropických rostlin. Spolu s ní se vrátili do zoo krokodýli, kteří v expozicích nějaký čas chyběli. Poprvé v historii zahrady návštěvníci uvidí krokodýly filipínské. „Jde o dvě samice, které se vylíhly v Krokodýlí ZOO Protivín v roce 2013 a do Plzně byly zapůjčeny,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Dalšími obyvateli „Filipín“ jsou i varani mindanajští, bojga stromová, agamy, gekoni, vodní želvy či zástupci bezobratlých. „Speciální expozice představující brakické vody a mangrove přináší ryby lezce obojživelné. Ti jsou schopni pohybu a pobytu mimo vodu. Je vidět, jak ryby evolučně opustily moře a osídlily souš,“ doplnil Vobruba. Celým prostorem volně poletují motýli. „Žádáme proto návštěvníky o ohleduplnost,“ řekl Vobruba.

Nové Filipíny zaujímají v zoo místo bývalého bazénu aligátorů u občerstvení i prostor po varanech komodských. Expozice navazuje na sousední Talarak s ptáky a savci. Společně připomínají mizející přírodu a ochranářské snažení na Filipínách. Prostředky na vybudování expozice poskytlo město, ve dvou etapách jde o 16 milionů korun.

VIDEO: Motýlí dům Diana v Karlových Varech.