Zvědavý Jumpy už mámě vykukuje z vaku na břiše. „Když se narodil, vážil 1 až 2 gramy a velký byl jako vlašský ořech či švestka,“ řekl Martin Vobruba z plzeňské zoo. Malý Jumpy se má čile k světu. V teple mámina vaku saje mateřské mléko a roste. 

„Za čtyři měsíce už přibral tolik, že je velký asi jako kotě. O prázdninách pak opustí mámin vak a bude se jako ostatní klokani normálně stravovat. Bude jíst granule, listí, kořenovou zeleninu,“ dodal Vobruba s tím, že se zatím neví, jestli je Jumpy holka, nebo kluk.

Jumpyho matka je albínka klokana rudokrkého. Mládě nosí ve vaku a s tlupou ostatních klokanů poskakuje ve venkovním výběhu.

Klokani v Plzni už před padesáti lety

Poprvé se klokani v Plzni objevili zhruba před padesáti lety a od té doby jsou nedílnou součástí zdejší zoo. Ve větším množství druhů a kusů se tady klokani chovají teprve posledních dvacet let.

„Současná kolekce našich klokanů má úctyhodných devět druhů ve třech velikostních stupních. Klokaní trpaslíky, což jsou klokánci krysí a králíkovití, středně velké druhy, jako je klokan rudokrký, a nechybí ani skuteční giganti, které reprezentují klokan obrovský a rudý,“ dodal Vobruba. Málo chovanými druhy je pak klokan bažinný a novoguinejský klokan uru. Poprvé v ČR jsou od roku 2016 chováni v Plzni i klokani velcí.

Má rád tmu

Žije v Austrálii. Nejaktivnější je za soumraku a v noci, kdy shání potravu. Většinou se pase několik jedinců najednou. Živí se výhonky trav, bylinami a listy. Samice tohoto druhu klokana nosí mládě ve vaku nejdéle ze všech klokanů, a to 40 týdnů. Klokanů se vyskytuje přes 300 tisíc, ale poslední dobou jich ubývá.

VIDEO: V plzeňské zoo se probudili medvědi ze zimního spánku.