Lidé i návštěvníci Plzně mají na výběr ze dvou modelů, z menšího městského auta Ford KA+ a Fordu Focus combi pro delší cesty. Rezervovat si je mohou pomocí internetového portálu nebo mobilní aplikace Karkulka.

Základní sazba je 45 korun na hodinu. K tomu je třeba připočítat 3,50 Kč za každý ujetý kilometr. Uživatel s ročním předplatným MHD má tarif levnější. Město projekt carsharingu podpořilo snížením cen placeného stání pro sdílené automobily a uživatel tak má parkování v placených zónách v ceně služby.

Domovské zóny

Každý vůz má svou domovskou zónu, ve které jej uživatel najde a kam ho po skončení cesty opět vrátí. „Domovské zóny jsou umístěny v nejobydlenějších částech města, Karkulku tedy většina Plzeňanů najde v blízkosti svého domova, řekl dopravně provozní ředitel PMDP Jiří Ptáček. Jde o centrum města, Slovany, Bory, Bolevec, Košutku, Skvrňany i Doubravku.

Jednoduchý systém

Celý systém je nastavený velmi jednoduše. Stačí registrace do systému a platební karta umožňující platby na internetu. „Lidé se sami zaregistrují, zarezervují si auto, klíčky najdou ve voze, který si odemknou mobilní aplikací nebo Plzeňskou kartou, popsal vedoucí projektu  Milan Šot. Mobilní aplikace je v současnosti dostupná pro systém Android, plánuje se i spuštění verze pro iOS.

Nahradí až 10 aut

 „Jedno sdílené auto může nahradit až 10 vozů v osobním vlastnictví. Velká část lidí auto vlastní, ale využívá ho vlastně jen zlomek času. Většinu času stojí auto bez využití na parkovišti,“ řekl mluvčí PMDP René Vávro s tím, že projekt má ulevit městu od ulic přeplněných auty. Řidičům, kteří ročně ujedou méně než deset tisíc kilometrů, může sdílení automobilu přinést také nemalou finanční úsporu.

Zájemci o carsharing naleznou veškeré informace ZDE   Při registraci do konce října dostane každý uživatel vstupní bonus 200 kreditů.

VIDEO: Ženy neumějí parkovat a předjíždět! Je to pravda, nebo fáma?

Video
Video se připravuje ...

Ženy neumějí parkovat a předjíždět! Je to pravda, nebo fáma? Adam Balažovic