Novinkou letošního ročníku byly minidrony, se kterými si návštěvníci mohli vyzkoušet, jak se bezpilotní stroje ovládají. „Připravili jsme překážkovou dráhu a zájemci si jí dronem prolétli. Mini stroje jsou poměrně odolné, takže přečkají i nějaký ten pád. A že jich bylo,“ uvedl Tomáš Cholinský ze Správy informačních technologií (SIT) města Plzně.

Atraktivní byl i FPV závod, tedy First Person View, kdy závodníci mají nasazené brýle, ve kterých se jim promítá obraz z kamery umístěné na dronu. Dvě desítky pilotů své stroje ze země navigovali mezi překážkami na volné ploše a prolétávali i budovou. „Na obrazovkách kolem dráhy mohli diváci sledovat to, co v brýlích vidí pilot,“ vysvětlil Cholinský.

 A právě pro FPV létání plánuje město otevřít arénu přístupnou veřejnosti. „Jde o osvětlenou plochu 30 x 40 metrů, obehnanou osmimetrovou sítí. Plocha navazuje na jednu z budov, takže bude možné proletět dronem i uvnitř,“ informoval ředitel SIT Luděk Šantora.

Plzeň má i vlastní flotilu dronů. „Naše drony hodně využívá integrovaný záchranný systém. A to jak při cvičeních, tak při konkrétních zásazích. Loni například dron prozkoumával komín, do kterého spadl muž a zabil se,“ dodal Cholinský. Drony v kraji pomáhaly minulý měsíc i energetikům. V těžko přístupném terénu pomocí nich kontrolovali izolaci horní části vodičů.

Fotogalerie
13 fotografií