Do Plzně přijeli na Slavnosti svobody z Kamenice u Prahy ve středních Čechách hned se čtyřmi historickými vozy. Ty mají v táboře 16. obrněné divize U.S. Army v parku za nákupním centrem Plaza.

„Když mi bylo sedm, táta přivezl náklaďák Dodge. Opravili jsme ho a od té doby je to i můj koníček,“ prozradil Lukáš. Nejcennějším kusem je u nich vozidlo M8 Greyhound. „Před sedmi lety jsem ho koupil od pána z Klatov, který ho přivezl z Řecka. Byl pojízdný, ale museli jsme opravit celý vnitřek. Chyběly tam sedačky, krabičky na munici. Hodně jsme tam brousili a natírali. To trvalo 1,5 roku,“ prozradil táta Pavel.

A co na koníčka otce a syna říká matka? „Když táta přitáhl první auto, máma se s ním rozvedla. Já zůstal s tátou a do našeho hobby nám nikdo nemluví. Teď má ženu, která jezdí na veterány s námi,“ směje se Lukáš.

Historie není levná záležitost. Kromě aut, která něco stojí, přijde na pěkné peníze i výstroj. Třeba maketa samopalu Thomson stojí asi 5 tisíc Kč. „Helmy, pásky, brýle, prostě výstrojní součástky se snažíme, aby byly originály. Sháníme je na burzách, většinou v Belgii,“ vysvětlil Lukáš. S uniformami amerických vojáků je to snadnější. Ty se dají už koupit v shopech, kterých je v Česku i cizině celkem dost. 

Fotogalerie
7 fotografií