Původně byly v místě nových tůní jen terénní propadliny. „Vodu jsme do nich dostali díky nasměrování z nivy Boleveckého potoka. Nově upravené cesty zase zlepšují průchodnost územím, zvyšují atraktivitu pro návštěvníky a zároveň přispívají k ochraně lesa. Pokud mají lidé k dispozici pohodlné cesty a pohybují se po nich, nepoškozují lesní porosty,“ uvedl vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka.

Veškeré místní úpravy vycházely ze stávajících dispozic a jsou citlivě napojené na síť cest lesoparku. „Lesopark Ostende je součástí městské rekreační oblasti, v níž mají obyvatelé Plzně i její návštěvníci dobré podmínky pro turistiku i odpočinek. Jsme rádi, že se nám je daří postupně zlepšovat a celou oblast Boleveckých rybníků tak dělat atraktivnější,“ řekl primátor města Martin Zrzavecký.

Plzeň vlastní asi 4 000 hektarů lesů, většina z nich má hospodářské využití. „Lesy v blízkosti města ale postupně proměňujeme tak, aby mohly lidem sloužit k relaxaci i sportovním a turistickým aktivitám,“ dodal náměstek primátora Petr Náhlík.

 Revitalizace lesoparku Ostende byla zahájena v dubnu před dvěma lety. První etapa, která spolkla 1,4 milionu korun, skončila v červnu 2015. Druhá trvala od loňského října do letošního dubna. Celkové náklady v této etapě činily 1, 143 milionu korun a město je hradilo ze svého rozpočtu.

Fotogalerie
5 fotografií