Motivem zoufalého činu mohla být výpověď, kterou nájemník (31) údajně dostal. „Muž ze svého bytu na ulici Jožky Jabůrkové v Havířově nejprve vyhazoval různé předměty z okna. Pak uvnitř zapálil vybavení bytu. Po příjezdu policistů na místo byl byt už v plamenech,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková a dodala:

Policisté museli dveře vyrazit. „Muž na výzvy nereagoval, naopak vstupní dveře zastavěl věcmi a odmítal otevřít. Muže ve velmi hustém a štiplavém dýmu v bytě našli, a přes jeho odpor ho z bytu vytáhli.“

Zranilo se i půlroční dítě

Zraněného muže sanitka z místa požáru převezla do nemocnice. Po propuštění poputuje do opavské psychiatrické léčebny, kde se podrobí psychiatrickému zkoumání. Pokud se potvrdí podezření, že trpí duševní nemocí, nemusel by být vůbec obviněn. V opačném případě mu hrozí obvinění z obecného ohrožení a v případě odsouzení až osmiletý pobyt ve vězení.

Kromě něj se při požáru zranilo dalších osm lidí. Jednalo se o dvě ženy a pět mužů ve věku od 23 do 43 let a šestiměsíční dítě. „Pacienti byli při vědomí a se záchranáři komunikovali. Jejich postižení se jevila jako středně závažná nebo lehká. Byli transportováni do havířovské nemocnice,“ uvedl mluvčí zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl.

Na místě byl i statik

Hořelo v bytě o velikosti 2+1 ve druhém patře. Hasiči dostali oheň pod kontrolu za hodinu a 20 minut a pak pokračovali v dohašování. „Požárem byl zasažen i byt o patro výš. Bezpečnost domu zkoumal hasiči přivolaný statik. Potvrdil, že se obyvatelé mohou vracet do svých bytů,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Škoda způsobena požárem se podle něj odhaduje na 400 tisíc korun.

VIDEO: Hasiči likvidují požár chaty v Brně.