Přibližně 100 milionů korun bude stát jediný kostel na světě, který bude zasvěcen Marii Restitutě Kafkové (1894 – 1943). Z veřejných financí přitom na stavbu nejde ani koruna. „Stavíme to výhradně z prostředků, které nám věnovali věřící. Zatím jsme dali dohromady přibližně dvě třetiny nákladů,“ uvedl římskokatolický farář z brněnské Lesné Pavel Hověz.

Nový kostel bude mít kruhový tvar a jeho dominantou bude 31 metrů vysoká věž, na vrchu prosklená. „Vracíme se tím k prvotnímu křesťanství, věřící v něm budou mít k sobě blíž. Prosklená střecha věže bude navíc laděna v barvách duhy, takže jak bude Slunce postupovat po obloze, bude se měnit i barevná atmosféra v kostele,“ vysvětlil architekt Marek Štepán.

Současná kapacita věřícím nestačí

Kostel bude mít kapacitu 400 návštěvníků. „Dočasně mše sloužíme v duchovním centru, ale zdejší kapacita 250 míst nám nestačí. Centrum po dostavbě kostela bude sloužit i nadále jako duchovní centrum, budou se v něm konat přednášky, koncerty a setkání například maminek,“ upřesnil farář.

V suterénu kostela budou tři byty, archiv, technická místnost a garáže. Chrám bude mít v průměru 25 metrů, výšku 16,3 metru. Vidět bude z celého Brna. Marek Štěpán je architektem už několika sakrálních staveb v České republice. Navrhoval také řešení areálu tuřanského letiště při návštěvě papeže Benedikta XVI. v Brně v roce 2009.

Fotogalerie
16 fotografií