S takovými rozměry se nemůže pochlubit v Česku nikdo a radní to moc dobře vědí. „Téměř před dvěma lety jsme řešili, jak naložit s tou skutečností, že nám technologie našeho kluziště definitivně dosloužila. V úvahu přicházelo koupit technologii novou k našemu klasickému kluzišti, anebo se poohlédnout po moderních technologiích, po chytrém, ekologickém a ekonomickém řešení, které nabízejí umělé povrchy,“ uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.  

Po zvážení všech pro a proti se radní rozhodli pro smart řešení a se stali se tak jeho průkopníky. „Žádné jiné město v České republice totiž nemá tak velké umělé kluziště, jaké budeme mít ve Znojmě,“ pochlubil se starosta.

Švýcarský patent

Ve Znojmě bude kluziště o velikosti 30 x 15 metrů vyrobené specializovanou švýcarskou firmou, která tento produkt sama deset let vyvíjela. „Bruslení na umělém povrchu možná bude v první chvíli nezvyklé, ale rozhodně ne horší. Rozdíl ve skluznosti oproti ledu je v řádech procent, prakticky jej bruslař nepozná,“ upozornil místostarosta Jan Gois s tím, že nejdůležitější je mít dobře nabroušené brusle. Děti navíc ocení fakt, že pády na plochu méně bolí a plocha nestudí. 

„Znojemáci“ se sklouznou od 3. prosince

Kluziště bude přístupné veřejnosti od 3. prosince denně od 10 do 20 hodin a vstup bude zdarma. Odborníci upozorňují, že prvních 20 vteřin je třeba zahřát nůž bruslí, poté začne plocha optimálně klouzat. Kdo přijde na Horní náměstí bez nabroušených bruslí, najde tady specializovanou službu.

Fotogalerie
3 fotografie