První etapa výměny oken jižní fasády jižního křídla Louckého kláštera začala už loni, kdy jich bylo vymněno 35. Stále je to ale malé procento potřebných oprav.

"Město má v plánu s opravami Louckého kláštera pokračovat i v příštím roce, bude to v závislosti na finančních prostředcích. Postupně chceme vyměnit okna i na dalších křídlech kláštera," uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Okna jsou ručně vyrobená a kopírují vzhled původních historických oken. Pro všechna okna je jednotné, že jsou kastlová, otvírají se dovnitř, s jednoduchým zasklením. Vyrobena jsou z masivního modřínu s nátěrem v barvě matné slonové kosti a doplněna masivními modřínovými parapety.

Areál Louckého kláštera je využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a tzv. kladiva, kde společnost Znovín Znojmo, provozuje aktivity zaměřené na vinařství. V části objektu bývalé konírny nyní vzniká penzion, na vlastní náklady jej buduje soukromý podnikatel.

Město je vlastníkem Louckého kláštera od roku 2010, kdy jej na Znojmo bezúplatně převedl stát. Podmínkou bylo to, že město po dobu 20 let objekt nepřevede na další subjekty. Další podmínkou je to, aby byl areál využíván ve veřejném zájmu.

Klášter založil v roce 1190 znojemský kníže Konrád Ota, brzy se stal jedním z nejdůležitějších center duchovního a hospodářského života jihozápadní Moravy. Kolem poloviny 18. století prošel rozsáhlou barokní přestavbou, na níž se podílela i řada vynikajících umělců té doby. Klášter byl v období josefínských reforem v roce 1784 zrušen a budovy pak sloužily k jiným účelům.