Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Starosta si pořídí z obecního koloběžku za 17 tisíc. „Hračka,“ zuří opozice

Autor: blv, ČTK - 
10. června 2019
15:35

Elektrokoloběžka za 17 tisíc korun pro starostu. Petru Vinšovi (Za lepší Střekov) ji odklepla rada městského obvodu Ústí nad Labem-Střekov a rovnou s tím, že ji může používat k soukromým účelům, zjistily Blesk Zprávy. Žádný jiný z ústeckých starostů si podobnou věc nekoupil, využívají převážně vozový park úřadu, o který se ovšem „dělí“ i s úředníky.

Zápis o hlasování rady o nákupu elektrokoloběžky vypadal mezi ostatními rozhodnutími kuriózně. Vinš argumentuje mimo jiné tím, že „ve své pozici“ neměl služební auto. „My máme na úřadě jedno auto pro asi 25 úředníků. To auto je poměrně hodně v permanenci a já dost jezdím. Používal jsem soukromou koloběžku, ale ta je dětí,“ vysvětlil Blesk Zprávám starosta, který se po volbách do zastupitelstva původně ani nedostal. Mandát získal až po rošádě, když mu místo v zastupitelstvu přepustil úspěšnější kandidát.

Zatím ale neumí vysvětlit, jak hodlá odlišovat soukromé a pracovní jízdy. „To rozlišování je těžké. Já třeba jedu za občany do nějaké části obvodu a pak jedu někam soukromě. To bych tu koloběžku musel vrátit zpátky na úřad a to by bylo nepraktické,“ hájil Vinš rozhodnutí rady. Rozhodnutí o nákupu nebylo v pětičlenné radě zdaleka jednotné – koupi koloběžky pro starostu schválili jen tři radní z pěti, pro hlasoval i sám Vinš. Pokud by to neudělal, nákup by neprošel.

S nákupem elektrokoloběžky nesouhlasí bývalá starostka obvodu Střekov Eva Outlá (PRO! Ústí). Podle ní se využití auta hlásilo předem a nikdy nevznikl žádný problém. Rozhodnutí současné rady ji překvapilo. „Myslím, že pokud by se pořídila elektrokoloběžka kvůli mobilitě, aby se méně využíval automobil, bylo by to i rozumné. Takto to působí dojmem, že si pan starosta nechal koupit hračku,“ uvedla Outlá.

Ostatní starostové se o vozy dělí

Vlastní vozy přitom nemají k dispozici ani ostatní starostové v Ústí. V obvodu Centrum mají k dispozici dva služební automobily, oba jsou zaparkované v městských garážích, jedno má k dispozici starostka a místostarostka a druhé zaměstnanci úřadu, řekla místostarostka Marie Jakubcová (UFO).

V obvodě Severní Terasa má podle tajemníka Petra Vlasáka auto starosta ke služebním účelům. „Přednostně ho má k užívání starosta, ale vůz se využívá i při volbách a krizových situacích,“ řekl ČTK. V obvodě Neštěmice se ve využívání automobilu střídají. „Musím dopředu nahlásit, kdy potřebuji auto. Většinou se využívá po obvodě, výjimečně mimo město. 21 let starý vůz mají ještě zaměstnanci správy majetku,“ řekla ČTK neštěmická starostka Yveta Tomková (Vaše Ústí).

Na elektrokoloběžce jezdí do práce starosta městské části Praha 12 Jan Adamec (Piráti). „To je složitější, kdyby tím nahradil služební auto, tak je to v pořádku.  Ale na dojíždění do práce si dopravní prostředek každý musí pořídit vlastní,“  okomentoval pro Blesk Zprávy situaci ve Střekově.

PRIMATOR i „popelníček“

V používání služebních dopravních prostředků pro soukromé účely se „rekordmankou“ zřejmě stala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). S její Škodou Superb jezdil její manžel Jakub Pokorný a nevedl ani knihu jízd, jak upozornila média.

Ze severočeských politiků na sebe pozornost strhl děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO). Ten si pořídil nejluxusnější verzi superbu, na který si nechal dát registrační značku „PRIMATOR“. A opět ze severu Čech je případ dnes už bývalé primátorky a dnešní náměstkyně primátora Ústí nad Labem Věry Nechybové (UFO). Ta to schytala za to, že musela mít v autě „popelníček“.

Elektrokoloběžka, kterou bude mít starosta k dispozici, má slušnou výbavu: Dojezd má 25 kilometrů, a když se hodně snažíte, dokážete z ní „vymáčknout“ maximální rychlost 30 km/h, má dekorativní osvětlení, LED světlomety vpředu i vzadu a tempomat. 

 

salto ( 10. června 2019 18:53 )

To si tu kolobrndu nedokáže koupit ze svého starostenského platu?

jajas ( 10. června 2019 17:11 )

Zase nějaký d.e.b.i.l. ve funkci? Si dělá ze svých občanů p.r.d.e.l.? To jako pofrčí v obleku upocený na jednání? Třeba teď v těch vedrech nebo v lijácích? Kolik má děcek? Asi jednomu chybí "kolobka"! Neuvěřitelná blbost. A ti o mu to "přiklepli" by měli být vyhozeni z úřadu stejně jako on. Asi by to chtělo nové volby, což občané? Jste akorát pro smích.

panda82 ( 10. června 2019 17:08 )

no a ještě zkotrolovat, jak si píše odměny

panda82 ( 10. června 2019 17:06 )

Toš sa divme jací hajzli se dostali k moci v hlavě tupo, ale pro sebe hrabat, jak to může vládnout, když neví, že si nemůže o sobě hlasovat,

ganisu ( 10. června 2019 16:54 )

Takže v zimně až napadne sníh, bude 10 pod nulou a on si bude přát sněžný skůtr. Tak mu ho koupíte?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa