„To si děláte legraci? Chodím tady každý den se svým psem a o nebezpečí vůbec nevím,“ divila se majitelka kokršpaněla v Černé Hoře. Na vážné nebezpečí obyvatele zatím nikdo neupozornil!

O tom, že s mostem není něco v pořádku, tušili jen lidé bydlící v jeho bezprostřední blízkosti. „Vždycky, když po něm projel kamion, ozvala se z těchto míst strašná rána,“ přiznala penzistka bydlící jen patnáct metrů od kritického bodu.

Video
Video se připravuje ...

Silničáři ve čtvrtek v 17 hodin uzavřeli most u Černé Hory na Brněnsku, může se podle nich samovolně zhroutit. V obci prudce narostl počet projíždějících aut. Hynek Zdeněk

O tom, jak moc je stav mostu kritický, nevěděli do čtvrtka ani silničáři. „V červnu jsme zahájili jeho opravu a až po odkrytí svršku jsme zjistili, že může spadnout i jen svou vlastní vahou. Okamžitě jsme proto na něm zakázali jakoukoliv dopravu,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl s tím, že most bude stržen a místo něj vznikne nový.

Podle silničářů je most v nejhorším stavu ze všech mostů v České republice! Veškerá doprava proto byla svedena přes Černou Horu. „Vůbec se tady nedá přejít silnice, takhle to přece nemůže zůstat. V září abych se bála pustit syna do školy,“ uvedla paní Marie.

Nárůst až 16 tisíc aut denně vyděsil i starostu Černé Hory. „ŘSD most uzavřelo jednostranně bez jakékoliv komunikace. Svolal jsem proto na příští týden jednání, abychom tuto situaci nějak vyřešili,“ vysvětlil starosta Černé Hory Ondřej Měšťan.

Most u Černé Hory postavili silničáři přibližně před 40 lety. „To, že vydržel jen tak krátkou dobu, je daň za to, že tato silnice dlouhodobě supluje dálniční tah," vysvětlil problémy Rýdl s tím, že nový most by měl být postaven do konce příštího roku a jeho životnost má být asi 100 let.

Fotogalerie
24 fotografií