Přitom Jaroslav Němec z Bystrého, vesnice, kterou proslavil slavný film Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci, nemá postavu vypaseného kolohnáta. Váží stabilně kolem 85 kilogramů při výšce 183 centimetry. Jakmile ale zasedne ke stolu a dočká se soutěžního menu, nezná bratra. Spolyká vše v rekordních časech a klidně si dá ještě nášup! Kde se to v něm bere?

„Asi mám holt dobré zažívání, nebo jak se říká – spalování. Nedávno jsem byl u svého doktora a ten mi potvrdil, že mohu soutěžit dál. Žádné problémy nemám, cholesterol je v normě,“ pochlubil se vyhlášený jedlík Blesku.

Naposledy si poradil s meruňkami

Před několika dny triumfoval ve Velkých Pavlovicích při soutěži v pojídání vypeckovaných meruněk. Když se ohlédne zpět, není snad pochutiny, kterou by neposlal do svých bezedných útrob. Jejich výčet připomíná slavnou nekonečnou píseň Suchého a Šlitra o tom, co měl zpěvák k obědu.

„Pojídal jsem ovocné knedlíky, šišky s mákem, kaši, halušky, bramboráky,  jitrnice, steaky. Podařilo se mi sníst třináct a půl jitrnice za deset minut, vytvořil jsem rekord v pojídání steaků. Za pět minut jsem snědl kilogram masa,“ vypočítal Jaroslav Němec jen některé ze svých úctyhodných výkonů.

Přežil i chilli papričky

Nemohl chybět ani v soutěži o pojídání co nejpálivějších polévky, kterou mu „zpestřili“ mimo jiné chilli papričkami. „Polévku jsem zvládl, stejně tak následující jídlo. Pálilo to šíleně, ale jak vidíte, přežil jsem,“ usmívá se Maxijedlík.

Dnes už legendární je jeho vystoupení v Show Jana Krause. Jak jinak, i tam došlo na jídlo a hned z toho byl nový světový rekord. Jarda spořádal za dvě minuty nedostižných 24 a půl vejce natvrdo!

Dojde i na brouky?

Ve třiačtyřiceti letech má možná našlápnuto k zajímavé kariéře profesionálního jedlíka. Rád by změřil síly se zámořskou konkurenci na některé vyhlášené soutěži v pojídání hot dogů. Zdraví Jardovi slouží, apetitu má na rozdávání. Nad otázkou Blesku, co ještě nesnědl, se chvíli zamyslel. „Asi živé brouky. A určitě na to jednou dojde,“ ubezpečuje Maxijedlík z Pardubicka.

Rekordy Jaroslava Němce

Show Jana Krause, světový rekord – natvrdo vařené vejcee – 24,5 za dvě minuty

Havlíčkův Brod – bramboráky – 1 kg za 4 minuty a 20 sekund

Obec Hovězí – jitrnice – 13 a půl za deset minut

Boršov nad Vltavou – špagety s tomatovou omáčkou a se špekem – 500 g za jednu minutu a čtyřiačtyřicet vteřin

Ondřejov – švestkové knedlíky – 35 za čtyři minuty a čtrnáct vteřin

Soběsuky – steaky – 888 gramů za pět minut

Mostecko, Braňany – šišky s mákem – 29 ks a půl za pět minut

Letovice – zabíjačka – 12 chodů za 34 minut

Hrad Veveří – půl kila tlačenky – 79 vteřin

Bystřice nad Pernštejnem – 1 kg prejtu – 69 vteřin

Video
Video se připravuje ...

Soutěž v pojídání buřtů na hradě Veveří. Jaroslav Němec (druhý zprava) neměl konkurenci! Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
7 fotografií