Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česká holčička (4) je nejmladší ženou na Mount Everestu! Zara s bráškou Sašou (7) s rodiči cestují po světě celý život

Autor: hpe - 
12. ledna 2024
05:00

Trasu dlouhou zhruba 170 kilometrů započala dívenka v obci Jiri a zakončila až v základním táboře pro výstupy na nejvyšší horu světa Mount Everest. Pochod absolvovala po svých pěšky v doprovodu svého staršího bratra Saši (7), známého z populární stránky Saša jede, tatínka a nepálského nosiče. Při výšlapu museli často čelit i velmi extrémnímu počasí, kdy teploty klesly až na -25 stupňů. Včera se vrátili do civilizace, ušli přitom přibližně 270 kilometrů!

Zara je občankou České republiky a Kanady, ale s rodiči a jejím sedmiletým bratrem žijí v Malajsii. Už v takto nízkém věku se dokáže dorozumět česky, anglicky i čínsky. Odmala byla vedena k tomu, aby co nejvíce rozvíjela své možnosti. I díky této výchově si byla Zara schopna vydobýt světové prvenství. „Od nejranějšího věku, nápodobou, jak vyrůstaly děti po stovky tisíc let, rodiče Zary věnovali důraz rozvoji jejích mentálních a fyzických dovedností po vzoru vypozorovaných od kmenů žijících původním stylem života,“ informuje o Zařiných schopnostech příspěvek na stránkách Saša jede.

Dlouhé pochody pro ni nejsou žádnou novinkou. Každý den po skončení školky totiž musela Zara v malajské džungli ujít 5-10 kilometrů s převýšením 300-600 metrů. „V roce 2023 tak ušla v džungli přes 2200 km. Kromě toho denně chodí pěšky do školky. Nedělá jí proto žádné problémy chodit po mnohem jednodušších a velmi dobře upravených stezkách v Himálajích. Malá Zara se také nikdy nekoupe v teplé vodě, naopak si přidává led, zřejmě proto jí nečinil žádný problém chlad. Díky propracované aklimatizaci jí neklesla hodnota saturace kyslíku pod 90 %.“

Všechny tyto získané dovednosti jí napomohly k tomu, aby na začátku roku 2024 dokázala pěšky ujít 170kilometrovou trasu z obce Jiri do základního tábora pro výstupy na nejvyšší horu světa Mount Everest, který leží ve výšce 5300 metrů nad mořem. „Celková délka pochodu bude po dokončení přesahovat 270 kilometrů s převýšením přesahujícím 20000 metrů kumulovaně. Podmínky a počasí jsou zimní s teplotami hluboko pod bodem mrazu. V základním táboře 1. ledna panoval surový mráz -20 až -25 °C. Zara vystoupila v rámci akce hned na několik pětitisícových vrcholů. Během pochodu nenastal žádný problém, aklimatizace proběhla nadprůměrně dobře, malá Zara díky velice dobré fyzické kondici dokonce předběhla až na několik výjimek stovky ostatních trekerů, kteří navíc v drtivé většině výstup počali z letiště v Lukle. Je nutné zdůraznit, že podmínky v ubytovnách, v tzv. lodges, jsou velmi omezené a netopí se tam, v ložnicích bylo občas i pod -10 °C,“ stojí dále v příspěvku stránky Saša jede, na které si můžete o jejich dobrodružstvích přečíst více.