„To auto je postavené z naprosto odlišných materiálů než sériová auta. Je to karbonový monokok. A to auto je dost složité jako celek. Náročnost opravy proto bude odlišná než u sériových vozů,“ posteskl si mluvčí BMW Group ČR David Haidinger.

Při nehodě se zranili dva lidé – zástupce hradního protokolu Vladimír Kruliš, který má zlomené dva obratle, a vedoucí oddělení silničního dohledu Dopravní Policie ČR Jihomoravského kraje Radovan Raich, který auto řídil. Právě jeho postihla nečekaně mrtvice a neovladatelné auto sjelo v brněnských Chrlicích do potoka. Policista je v umělém spánku.

Podle dostupných informací má auto rozbitou přední část, aktivované byly airbagy. „Vpředu jsou důležité součástky pro elektromotor a elektromotor samotný. Míru poškození ale zatím neznáme,“ řekl Haidinger.

Podle Haidingera má nyní vůz Generální inspekce bezpečnostních sborů, která nehodu vyšetřuje. „Až nám auto vrátí, budeme se rozhodovat podle toho, co řekne servisní mechanik. Pokud to auto bude poškozené natolik, že se dá opravit, tak ho necháme opravit. Když ne, tak se opravovat nebude,“ uvedl Haidinger.

Hasiči na místě pořídili fotografie nehody, ale z kolegiality je neukáží. Z fotografií je ale patrné, že auto leží napříč přes strouhu potoka. Nikoho však nemuseli hasiči vystřihávat. „Pokud by se tak stalo, bylo by poškozené ještě více," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Auto je pojištěné. Mluvčí doplnil, že pro firmu nehoda nemá žádný vliv na spolupráci s policií a že z jejich strany není důvod spolupráci měnit či ukončovat. Podle některých médií jízdu civilisty povolil ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil, který se k tomu ale dosud nevyjádřil. Tržil nesdělil, zda je to pravda, ani zda odstoupí, pokud tomu tak je, s odvoláním na to, že případ vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„V této chvíli je pro nás prioritní otázka zdravotního stavu při nehodě zraněných osob. Nehodu vyšetřuje GIBS, zákon mi neumožňuje podávat prostřednictvím médií další informace," uvedla policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Policie dostala hybridní vůz k testování v první polovině května, jezdit měl především po jihomoravských rychlostních silnicích. Firma ho zapůjčila na šest měsíců nebo do ujetí 20 000 kilometrů.

VIDEO: Podívejte se, s jakou slávou auto na začátku května policie předváděla

Video
Video se připravuje ...

Moc malé auto pro velkého muže: Obtíže policejního šéfa s novým BMW Aktuálně.cz

Video
Video se připravuje ...

Jihomoravští policisté budou dohlížet na řidiče v BMW i8, zrychlit z 0 na 100 km/hod dokáže za 4,4 sekundy. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
15 fotografií