Prezident Miloš Zeman se k situaci vyjádřil na tiskové konferenci ve velkém golfovém areálu u Kuřimi. Na dotaz, jak se Kruliš dostal do auta, odpověděl nejdřív oklikou. „Vy jste byl, pane redaktore, kdysi dávno před 50 lety, když se tak na vás dívám, mladý. V té době jste měl rád sportovní auta. V té době to byla třeba krásná červená Felicia, vzpomínáte? A kdyby vám někdo nabídl, že si můžete do té Felicie sednout, tak byste asi neodolal a sedl si vedle nějakého řidiče,“ prohlásil prezident.

Popsal, jak se o tragické události dozvěděl. „Já jsem se dozvěděl od kancléře druhý den dopoledne nebo ráno o této nehodě Vládi Kruliše. Ale já právě proto, že dovedu pochopit u mladých lidí lásku k těmto rychlým sportovním autům, i když ji jako starý člověk nesdílím, tak bych byl tolerantní,“ řekl Zeman. „Chtěl bych zdvořile upozornit, že mluvčí krajského policejního ředitelství lhala, když tvrdila, že jsem u toho byl. Nemám rád, když mluvčí policie lže, protože jsem se to dozvěděl až druhý den,“ doplnil.

Popřel také, že by byl svědkem nehody, ani se jí neúčastnil. „Já ke sportovním autům žádnou lásku necítím, takže není důvod, proč bych u toho byl. Ale ano, toleruji u mladých lidí, že jim líbí, že se v nich chtějí projet, byl bych proti tomu, aby se v nich projeli sami, aby je řídili, protože tím by opravdu porušili všechna pravidla hry. To musí řídit policista. Pokud tam ten policista byl a stala se nešťastná náhoda – mozková mrtvice, a to je vis maior, vyšší moc, pane redaktore. Každý z nás jednou zemře,“ nechal se slyšet.

Miloš Zeman je rád, že hradní protokolář bude v pořádku. „Díky bohu, Vladimír Kruliš nezemře, i když mu hrozilo ochrnutí. U toho řidiče je to trochu horší, on je ještě stále v umělém spánku a doufejme, že se z toho dostane, praskla mu nějaká výduť v mozku, a to je velmi nebezpečné,“ uzavřel. Hejtman Bohumil Šimek dodal:  Já bych v tom senzaci neviděl, jediný problém je ten, který vznikl nesprávnou formulací, komentováním krajského policejního ředitelství, a myslím si, že jinak by to nebylo hodno zřetele a je mi líto obou – řidiče i spolujezdce.“

Video
Video se připravuje ...

Nehoda policejního BMW. A právní bitva Erbové s Řepkou Bára Horáková, Lukáš Červený, redakce Blesk

Fotogalerie
44 fotografií