Smíšené hlídky odkláněly ke krajnici namátkově kamiony, osobní auta i zájezdové autobusy, kontrolovaly doklady, dokumenty k převáženému nákladu. Vše korektně, ale důkladně! „Je to v pořádku, nemám nic proti. A možná by to chtělo častěji,“ svěřil se řidič osobního vozu, který se vracel z Rakouska do Brna.

Slovinský řidič kamionu zase absolvoval vážení a prohlídku nákladového prostoru. „Koukám, že je o mě zájem u novinářů, dnes budu mediální hvězda. Ale zklamu vás, vezu jen odlitky, nic jiného,“ usmíval se šofér během kontroly za přítomnosti několika televizních štábů.

Jeden z pasažérů zájezdového autobusu musel na pokyn policistů vystoupit a otevřít kufr. Přestože se netvářil nadšeně, dostalo se mu záhy poděkování mužů zákona za vstřícnost. A jeho cesta do českého vnitrozemí mohla pokračovat.

Na práci svých podřízených přijeli dohlédnout i policejní šéfové z obou stran hranice. „Cílem je prohloubit spolupráci nejenom v každodenních smíšených hlídkách, ale také naše kolegy seznámit s tím, jaké technické prostředky máme a jak bychom je navzájem mohli využívat," podotkl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Společně se svým rakouským protějškem si prohlédl i dron cizinecké policie, který monitoroval dopravní situaci v okolí někdejšího hraničního přechodu ze vzduchu. V kraji jsou k dispozici tři stroje – ve Znojmě, Valticích a v Brně. „S tímto dronem monitorujeme zelenou hranici, nasazujeme jej i do pátracích akcí,“ řekl Blesku policista Radomír Cibulka.

Loni zajistila policie v Jihomoravském kraji 298 lidí, kteří se do Česka dostali nelegálně. Od začátku roku 2017 jich zatím odhalili 34.

Video
Video se připravuje ...

Čeští a rakouští policisté dnes v Mikulově v rámci společné akce zkontrolovali desítky osobních a nákladních aut a autobusů. Zdeněk Matyáš