Stav domu ve svažité zahradě plné vzrostlých stromů je přitom přímou obžalobou přístupu města k majetku. Všechny politické garnitury nechaly vilu zchátrat až do stavu, kdy hygienikům nezbylo, než ji v roce 2012 po několika odkladech nechat zavřít. Zkrátka vyždímat do mrtě, využít a pak odkopnout.

A tak se před čtyřmi lety musely spakovat tři třídy spokojených dětí i s učitelkami.

Marný boj rodičů s politickou hydrou

Boji rodičů o zachování školky pro padesát dětí se totiž radnice Brno-sever i magistrát, tehdy ovládané souručenstvím ČSSD-ODS, nepokrytě vysmály.

Nic nepomohlo, když sami rodiče předložili radnici plán na rekonstrukci rozpadající se budovy. Vypracovali ho po večerech bez nároku na honorář profesionální architekti, kteří měli ve školce tehdy děti. Radnice Brna-sever ovšem vyčíslila náklady na opravy na 80 milionů korun, tedy desetkrát více, než činil projekt rodičů. Magistrát pak podle očekávání takovou sumu smetl ze stolu. A bylo vymalováno.

Vila předmětem korupce a spekulací?

Zlé jazyky tvrdí, že tehdejší politické reprezentace vilu nechaly chátrat záměrně. Kus lukrativního pozemku nad vilou byl totiž pro tehdejší politiky údajně dobře obchodovatelný.

Plán byl prý následující: Necháme vilu zchátrat, hygiena ji zavře, školku tak z domu dostaneme – a veřejnosti pak představíme soukromého zachránce, který dům přestaví na nějakou galerii. Za odměnu získá pozemky v horní části zahrady. Z této transakce ale sešlo.

Léta se tlachá, dům padá

Oprava domu je ovšem stále v nedohlednu. I po nástupu nové politické garnitury na magistrát. Město Brno se nově navíc nemůže dohodnout s městskou částí Brno-sever na využití vily, a dokonce už ani na převzetí ruiny do své správy. Za „údržbu“ vily přitom městská část Brno-sever ročně zaplatí padesát tisíc korun. Chce proto dům dokonce vrátit magistrátu. A tak se zvesela mudruje dál.

Se samotnou vilou se ovšem nic moc neděje ani nyní. Nastávající zima přitom může být fatální. Dům, jehož fasáda dodnes třeba nese stopy po kulkách z druhé světové války, se pomalu rozpadá. Úřady alespoň pokosily trávu na zahradě, jinak by vila připomínala zakletý zámek Šípkové Růženky.

Majitele vily odvleklo gestapo

Arnoldova vila stojí v nejstarší vilové kolonii v Brně, která byla založena počátkem šedesátých let 19. století na svazích Černých Polí nad lužáneckým parkem. Vilu si dali postavit Josef a Katharina Arnoldovi v roce 1862 a vlastnili ji 21 let. V roce 1909 se majitelkou vily stala Cecílie Löw-Beer Hože, manželka brněnského advokáta a spolumajitele maloměřické cementárny Kornelia Hože a teta Grety Tugendhat. Nová majitelka nechala dům upravit v duchu art deco s prvky secese. V roce 1939 byla vila majitelce zabrána gestapem. Všichni členové rodiny, židovského původu, byli zřejmě záhy odvlečeni do koncentračních táborů. A vila se až do současnosti zachovala prakticky v nedotčeném autentickém stavu. Po druhé světové válce přešla pod národní správu a později pod správu Bytových podniků města Brna. V roce 1952 zde město zřídilo školku, tehdy první svého druhu v metropoli. V roce 2010 stát prohlásil vilu kulturní památkou, a v roce 2012 ji dokonce zařadil na seznam nejohroženějších památek v Česku.

Jak ostudu napravit?

Jednoduše. Jediný způsob je najít v rozpočtu města dostatek peněz na celkovou rekonstrukci vily. K tomu ale zatím vždy chyběla „politická vůle“. Město si také musí ujasnit, co se secesním skvostem dál. Oblíbená školka se do ní zřejmě už nikdy nevrátí. Prý by byla moc nákladná. V budoucnu by tak možná Arnoldova vila mohla sloužit spolu se sousedními vilami Tugendhat a Löw-Beer jako unikátní připomínka dávné slávy prvorepublikového Brna. Nebo jako muzeum fotografií. Pokud ovšem do té doby nespadne.

11 ostud Brna

Seriál, kterým vás budeme až do konce roku provádět vždy ve čtvrtek. V minulém díle jste četli příběh zbořeného Zimního stadionu.

Příští týden: Neexistence akvaparku.

Víte o nějaké další brněnské ostudě, která by se v našem seriálu měla objevit? Pište nám na brno@blesk.cz!

Fotogalerie
13 fotografií