Za tu dobu se měnily politické režimy, původní Sturmgasse dnes nese jméno Jana Uhra, host se svými chutěmi se ale příliš nezměnil. Chce si uvnitř odpočinout od velkoměstského kolotání, v poklidu posedět, dát nějaké to pivko, poklábosit s kamarády.

Současní provozovatelé Petr Hradil (46) a Radek Helia (45) slavnou minulost Logára dobře znají. S hospodskou legendou nechtěli experimentovat, drží se zavedeného pravidla. Už s ohledem na fakt, že v Brně během posledních let vznikla i zanikla řada restauračních podniků. Konkurence je i tak pořád obrovská. Po deseti letech provozu Hradil i Helia stále tvrdí, že v jednoduchosti je síla. „Oba jsme při studiu vysoké školy začínali na brigádě jako barmani. K Průmyslovce jsme chodili na pivo, líbil se nám ten genius loci, prostě klasická pivnice, neboli paluša,“ říká Petr Hradil.

Študáci, středy a pátky

Sen se stal realitou až před deseti roky. Jenže bylo potřeba reagovat na měnící se představy zákazníků. Socialistická éra levného piva a smažáku odplula do minulosti. „Každý by pochopitelně bral původní ceny. Na druhou stranu došlo k propadu návštěvnosti, v okolních ulicích vznikly další hospody, bary, vinárny. Čekali jsme, že bude zájem u lidí, kteří bydlí v sousedství, ale všechno je jinak,“ upozorňuje Hradil. Štamgasti Průmyslovky se tak rekrutují – jak jinak – zase z řad studentů. A třeba kvůli čepovanému Radegastu sem míří severomoravští študáci.

„Narváno je ve středu, kdy sem míří studenti na pivo a něco k zakousnutí. Pátek patří partám, které se domluvily v práci, že to pořádně roztočí. Jiné dny jsou slabší, asi nejhorší co do návštěvnosti zůstává neděle,“ vysvětluje jeden ze dvou provozovatelů legendární hospody. A to má Logáro otevřeno celý týden od 11. hodin až do půlnoci.

Kuchař nad zlato

Známé jméno dnes už nestačí. Zvláště když je nedostatkovým zbožím šikovný kuchař a pohotová obsluha na place. „Zlatá doba hospod je pryč, dneska se dá mluvit o boji o přežití. Konkurence, všichni se drží s cenami pod krkem, čeká nás Babišova EET. Není to na žádné vyskakování,“ shrnul své pocity Radek Hradil.

V interiéru je nově vymalováno, úpravy k lepšímu podstoupilo zázemí hospody včetně WC. Už jen letmý pohled do prostoru napovídá, že tudy skutečně šla restaurační historie. Moderní dobu zastupuje jen velká plazmová televize v rohu.

Návrat ke kuřáckému lokálu?

Ještě jeden problém teď v lokále řeší. Oba provozovatelé, nekuřáci, vsadili v létě po úpravách na nekuřácké zařízení. Jenže návštěvnost poklesla. Teď zvažují, zda se nevrátit k tradici – Průmyslovka byla vždy kuřácká.

Klasické české jídlo za rozumnou cenu, solidní nabídka piv, příjemná nostalgie. To je brněnská hospoda U Průmyslovky alias Logáro. Legenda, která trvá už více než 120 let.

Hospoda U Průmyslovky, Jana Uhra 1, Brno.

Otevřeno: PO–NE 11–24

Čepovaná piva: Polička Otakar 11, Starobrno 11, Radegast 12

Jídlo k pivu (mimo hlavní menu): grilovaný hermelín, ďábelská topinka, utopenec, nakládaný hermelín, tvarůžkový chleba, cibulové kroužky

Fotogalerie
9 fotografií