Znojemské vinobraní klade největší důraz na historický ráz akce. O tom svědčí šestice ryze historických scén a dominanta celé slavnosti – průvod českého krále Jana Lucemburského s družinou čítající na 500 dobových postav. Ten projde ulicemi města v sobotu ve 14.30 hodin.

I letos bude král s celou svou družinou rozhazovat pamětní mince, motiv těch letošních je turistická novinka města – Hradební opevnění. Jako král Jan Lucemburský bude opět vystupovat znojemský rodák Miroslav Hrabě. Do role královny se po mateřské dovolené vrací Šárka Charvátová.

Víno všemi smysly

Kvůli značnému zájmu se program Víno všemi smysly bude konat po oba dva dny, tedy v pátek i sobotu. Znalci vína se mohou těšit na nová stanoviště. Jedno z nich je inspirováno Burgundskem. Víno se zde bude poznávat například čichem z úzké nádoby, do které budou vloženy čerstvé suroviny typické pro danou odrůdu.

Nejvíce autentická scéna ze všech historických je Ulička chudiny. Potkat tu můžete kata, věštkyni, žebráky, mnichy, pěvce, ale i lehké děvy, hazardní hráče, šarlatány nebo zloděje. Při své návštěvě by určitě nikdo neměl vynechat Kolbiště, kde předvede dechberoucí rytířské souboje kaskadérská a divadelní společnost Štvanci.

Pomůže mobilní aplikace

„Pro podrobný program všem doporučujeme stáhnout si mobilní aplikaci, ve které kromě kompletního programu naleznete i seznam mázhauzů, záchytná parkoviště nebo mapu všech scén. Sestavit si zde můžete i vlastní program, takže vám už nic neunikne,“ upozorňuje příchozí Jan Grois, starosta města Znojma.

I v letošním roce bude pomyslným ukončením vinobraní ohňostroj. „Ve spolupráci s Theatrum Pyroboli jsme připravili komponovaný ohňostroj s názvem Pochod římských legií. Těšit se můžeme na emotivní skloubení hudby a světelných efektů,“ objasnil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Zájem až v Palermu

Na vinobraní dorazí návštěvníci z různých koutů světa, zájemci o permanentky se ozvali z Velké Británii, Amsterdamu nebo Palerma. „Předprodej jsme poprvé spustili již na konci roku a čísla jsou opravdu skvělá. Těšit se můžeme už nyní na návštěvu více než 40 000 milovníků Znojemského historického vinobraní,“ dodal Koudela.

Více informací najdete ZDE

Fotogalerie
10 fotografií