Krčma na nádvoří znojemského hradu nabídne pravou středověkou hostinu s pokrmy připravenými podle receptů z doby Jana Lucemburského. „Na přípravě Středověké krčmy jsme od začátku úzce spolupracovali s Muzeem gastronomie, abychom návštěvníkům mohli nabídnout opravdu autentický zážitek. Atmosféru proto dokreslí i prostředí krčmy, stolování, dobová hudba nebo ochotníci,“ slibuje místostarosta Znojma Jan Grois.

Středověké lahůdky

A co návštěvníkům obsluha v dobovém oblečení na stůl naservíruje? Třeba huspeninu z divočáka, zauzenou klobásu, kapří šišky s pepřem nebo jehněčí na rožni. Jako příloha se objeví kváskový chléb, coby dezert různé druhy sušeného ovoce a ořechy. Na stolech nebudou chybět hrozny a ve středověku zvlášť žádané a kontrolované poctivé pivo a víno.

Pořadatelé mysleli na každý detail. Ve středověku se jedlo buď rukama, anebo lžící. „A tak se i ve Středověké krčmě bude jíst jen lžící. Kdo bude chtít, může si jako suvenýr zakoupit speciální lžíci s logem vinobraní,“ upozornil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. Kdo vsadí na ruce, může si je po hostině omýt v korytě s vodou.

Sběratelé ve střehu

Sběratelé určitě zpozorní během královského průvodu městem. „Speciální stříbrné a zlaté mince připomínající staré groše se staly oblíbeným suvenýrem z vinobraní,“ podtrhl Grois. Letošní unikáty nabídnou na líci znak města, na rubu pak návštěvníci najdou motiv Louckého kláštera, který byl letos prohlášen národní kulturní památkou.

Diváci sledující královský průvod by tak měli být ve střehu. Král Jan Lucemburský a jeho družina rozhodí do davu přesně deset tisíc stříbrných a především sto zlatých mincí.

„Zlatou minci budou moci jejich majitelé vyměnit za volnou vstupenku na Znojemské historické vinobraní. Zatím se ale spíš stává, že si je lidé nechávají na památku,“ řekl Koudela. Pořadatelem slavností je město společně se Znojemskou Besedou. 

Vinobraní ve Znojmě považované za největší tuzemské svátky vína se letos uskuteční od 15. do 17. září. Třídenní program obsáhne třináct scén, vrchol se stane už tradičně slavnostní průvod krále Jana Lucemburského. V rámci hudebního programu vystoupí mimo jiné Vojtěch Dyk a B-Side Band, Vašo Patejdl, Michal Hrůza nebo Ewa Farna.

V pátek a v sobotu se bude vybírat na slavnostech vstupné, nedělní program bude zdarma. Více informací lze najít ZDE

Video: Atmosféra vinobraní v Praze-Troji

Video
Video se připravuje ...

Vinobraní Troja – atmosféra Marie Šilhová

Fotogalerie
3 fotografie