Letos budou mít návštěvníci ve městě nový turistický cíl, jímž bude expozice pivovarnictví, kterou město chystá společně s Národním zemědělským muzeem.

Do podzemí by patrně přišlo ještě více lidí, z technických důvodů se však muselo na téměř celý prosinec uzavřít. "Řada turistů přijížděla i ze zahraničí. Tradičně k nám jezdí návštěvníci z německy mluvících zemí. Vedle Evropanů letos přijeli například i turisté z Japonska," uvedla Pastrňáková.

Zvýšený zájem byl i o nejstarší památku - rotundu svaté Kateřiny, kterou si prohlédlo 6300 lidí, na znojemský hrad přišlo 20.700 lidí. "Na zájmu se podílela především výstava České korunovační klenoty na dosah," poznamenala Pastrňáková. Na radniční věž loni vystoupalo 27.000 lidí.

Loni měl premiéru Vinobus, který zájemce vozí po Znojemsku do vinných sklepů a na vinice. Za sezonu odvezl 1500 lidí.

Více lidí lákalo i splouvání Dyje až k Novým Mlýnům či kulturní akce, především historické vinobraní.

Znojmo loni také slavilo 790. let od založení královského města, k čemuž se vázaly různé kulturní a sportovní akce. Někteří odborníci na cestovní ruch však organizátora, Znojemskou besedu, kritizovali za to, že své plány a záměry zveřejňovala příliš pozdě na to, aby bylo možné lákat turisty na něco konkrétního s dostatečným předstihem.