Smrtka je vynášena nebo zapalována, případně házena do vody, obvykle v období od druhé poloviny března do první poloviny dubna.

Smrtku budou zapalovat tradičně také v nejstarším a největším brněnském parku Lužánky, a to dnes půl hodiny po poledni. „Průvod s Moranou a letos i žebřiňákem bude směřovat od hlavního vchodu Centra volného času parkem až na terasu, kde bude spálena,“ prozradila Marie Janíková, pedagožka Centra volného času Lužánky.

Nejdřív budeme zpívat a hrát u cimbálu a následně průvod vyjde z budovy. Pálení smrtky je součástí našeho velikonočního programu. Máme připraveno jedenáct různých tvořivých dílen. Morana zemře, bude spálena, ale děti jistě potěší jiní živí tvorové – kuřátka, prasátka, králíci a kozičky,“ upřesnila PR manažerka centra Anna Petrželková.

„Figurína Morany je symbolem nejen pro zimu, ale i pro všechno staré a pro různá trápení. Smrtku zapalujeme a házíme do řeky, která všechno odnese pryč. Vše špatné se zimou má odejít, odplavit se,“ vysvětluje Kotík starodávný pohanský zvyk, který se vztahuje k období jarní rovnodennosti.

Jméno figuríny má řadu variant. Vždy souvisí se slovem smrt jako Smrtholka, Smrtka, Mořena, Mařena, Morana, Morena. Poslední čtyři varianty názvu vychází z praslovanských kořenů.