Osm let vězení dostal Jan Rybecký za to, že v lednu v Hodoníně pěstmi a botou skoro ubil známého z ubytovny Lukáše. Ten měl znásilnit jeho sestru Kateřinu. Rybecký jej podle spisu udeřil pěstí do hlavy.

„Když upadl na zem, sedl si na něj a oběma pěstmi a botou v ruce jej mlátil do hlavy“. Byl by Lukáše zřejmě zabil, kdyby nezakročil spolubydlící.

Zbitý mladík je od té doby invalidní, nemluví a nepostará se o sebe. Živoří v domově důchodců, který mu jediný dokáže zajistit péči.

Násilníka otrávil advokát

Rybeckého otrávil v soudní síni přidělený advokát ex offo Miroslav F. Nejenže se před časem k prvnímu projednávání odvolacího soudu bez omluvy nedostavil, nyní u sebe neměl pro změnu ani svůj vlastní text odvolání. Dokonce se s ním neobtěžoval seznámit ani svého klienta.

„Vidím, že jste nepřipraven,“ zvedla obočí soudkyně Monika Staniczková, které nezbylo, než nechat odvolání číst kolegyní.

Znásilnění už nikdo nevyřeší

Po pár nesouvislých větách však ztratil souzený Rybecký trpělivost a vzal odvolání vypracované advokátem raději zpět. „Vůbec tomu nerozumím. Už nechci nic projednávat,“ řekl.

„Končím projednávání. Budete z vazby převeden přímo do výkonu trestu do věznice s ostrahou,“ ukončila vzápětí neuvěřitelný proces předsedkyně senátu Monika Staniczková.

Otázkou už navždy zůstane, zda ke znásilnění Kateřiny vůbec došlo. Domnělý útočník Lukáš je po útoku těžce postižený a už nikdy nebude zřejmě souvisle mluvit.

VIDEO: Opilci se bili na Staroměstském náměstí před zraky stovek turistů.