Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krejčíř dál šíří strach a vyhrožuje: Soudci dal na výběr 2 možnosti

Autor: ČTK, lm - 
5. září 2018
12:15

Uprchlému podnikateli Radovanovi Krejčířovi (49) dochází trpělivost. V »hrůzném« jihoafrickém kriminále by měl podle rozsudku strávit 35 let, Krejčíř se proto snaží mermomocí dostat zpátky do Česka. Nejdříve si najal největší právnická esa a teď začal vyhrožovat, že pokud nebude vydán, tak znovu uteče!

Krejčíř se nechal slyšet, že jeho vydání do České republiky je v »národním zájmu« Jihoafrické republiky (JAR). Uprchlý podnikatel dokonce vyhrožuje ministrovi spravedlnosti Michaelu Masuthovi žalobou, pokud mu nebude převoz umožněn. Informoval o tom jihoafrický deník The Times.

Právníci podnikatele se nechali slyšet, že pokud Krejčíř bude nadále držen v JAR, tak se bude znovu pokoušet o útěk z vězení. "Další nešťastná skutečnost spočívá v tom, že dokud bude pan Krejčíř vězněn v jihoafrickém vězení bez okamžité naděje na propuštění, zůstane vysoce rizikovým kandidátem na útěk. Pokud by se tato nešťastná událost skutečně stala, pak jihoafrická vláda bude nepochybně vážně ztrapněna," napsal Krejčířův advokát Eric Mabuza minulý týden Masuthovi. Podle právníka JAR za soudy s Krejčířem a jeho věznění zaplatila kolem 200 milionů randů (v přepočtu asi 285 milionů korun).

Radovan Krejčíř v zoufalé snaze dosáhnout návratu do vlasti sestavil tým obhájců zahrnující i některé špičkové právníky. Mezi ně patří například i Dali Mpofu, někdejší prominentní člen Afrického národního kongresu, jenž se později přidal ke krajně levicové straně Bojovníci za ekonomickou svobodu (EFF).

Video  Krejčíř si vyslechl trest v okovech: 35 let za mřížemi!  - eNCA
Video se připravuje ...

Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005. V JAR žije od roku 2007 a od listopadu 2013 je za mřížemi. V zemi čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v JAR zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což dostal 35 let vězení. Od té doby se podle policie pokusil přinejmenším čtyřikrát o únik z vězení, což se projevilo na opatřeních, která mu v útěku mají zabránit.

Krejčíř se dostal znovu do popředí pozornosti médií minulý měsíc, když poskytl z vězeňské cely za pomoci propašovaného mobilu rozhovor místní rozhlasové stanici. Obvinil v něm jihoafrické činitele, že se vůči němu spikli a že jej vězní za nelidských podmínek. Po interview mu bylo údajně omezeno ústavní právo na telefonáty s rodinou.

claudie77 ( 6. září 2018 10:12 )

Nejdrive utekl z CR, navratu se branil jako cert krize a ted zebra o navrat. Jen at tam treba shnije, tady o takoveho grazla nikdo nestoji! Vyhrozovanim soudci si teda pomuze, blbecek. 🤮🙈

mckartny ( 5. září 2018 15:42 )

 Ten nezapomněl jak to v ODS dělali za starých dobrých tunel času ...a ty kalby na Vltave s Mrázkem Bémem Topolem ...Němcová dělala Tornádo Lou ...nějaký soudce si nebude otvírat klapacku sakra on se naučí poslouchat

egyptanka ( 5. září 2018 15:39 )

Jasně,všichni odpadlíci míří do senátu tak proč ne on?

pupak_1 ( 5. září 2018 15:01 )

 Přitom stačí ztratit klíče od cely.

strejda777 ( 5. září 2018 14:41 )

Jasně, že by si to tady neodseděl celé! A ještě by žaloval stát, že mu vzali majetek a že rodina tady "trpěla" a já nevím, co by si ještě vymyslel, hajzlík jeden mafiánský!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání