Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Patnáct let nebo méně! Krejčířovi nemohou za Čepro zvýšit trest

Autor: ČTK - 
26. března 2018
11:32

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř nemůže dostat v kauze tunelování podniku Čepro a přípravy vraždy celníka vyšší než patnáctiletý souhrnný trest. Státní zástupce Jaroslav Dolejší totiž nepodal odvolání v jeho neprospěch. Přísnější potrestání požaduje pouze pro Jaroslava Siudu, který Krejčířovi připravoval smlouvy. Případem se v pondělí začal zabývat pražský vrchní soud, jenž bude zároveň řešit i odvolání Krejčíře a čtyř údajných členů jeho gangu. Obžalovaní vinu odmítají.

Nepravomocný rozsudek tvrdí, že Krejčíř vytvořil společně s tehdejším obchodním ředitelem Čepra Martinem Pechanem fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava vůči Čepru za zhruba tři miliardy korun. Peníze pak v roce 2003 a 2004 vymáhali soudně, o čemž se podnik vůbec nedozvěděl. Údajný člen Krejčířova gangu Aleš Kohoutek totiž přesvědčil úřednici Čepra, aby zatajila soudní obsílky. Soudy pak domnělý nárok firem uznaly a k exekuci ve státním podniku nedošlo jen díky zásahu policie.

Pechan, který si má odpykat pět let vězení, se hájí tím, že pohledávky byly pravé. Jeho podíl na trestné činnosti bude vrchní soud zkoumat jindy. Muž totiž zaslal odvolacímu senátu zdravotní omluvenku a zároveň trval na osobní účasti u jednání. Totéž udělal i obžalovaný Aleš Zagora, Krejčířův někdejší správce a pravá ruka. Soud proto v pondělí jejich věc vyloučil k samostatnému projednání.

Aktuální odvolací zasedání se tak kromě Krejčíře, jeho ekonoma Siudy a svůdce úřednice Kohoutka týká už jen Iva Hricika a Tomáše Pavlíčka. Dvojice podle obžaloby padělala v červnu roku 2005 na Krejčířův pokyn 72 milionů korun a 250 milionů švýcarských franků. Falešné franky chtěl prý Krejčíř uložit v Tukovém průmyslu a hodlal podplatit některého celníka, aby je naoko zabavil na úhradu celního dluhu a následně s penězi uprchl. Celníka se prý poté chtěl zbavit.

Video  Krejčíř si v JAR vyslechl trest v okovech: 35 let za mřížemi!  - eNCA
Video se připravuje ...

Hricikovi s Pavlíčkem uložil pražský městský soud tříleté podmíněné tresty. U Kohoutka odsouzeného v jiné kauze soudkyně od dalšího potrestání upustila. Siuda dostal o rok nižší podmínku. Státní zástupce Dolejší ji akceptoval, avšak chce, aby k ní odvolací senát Siudovi připojil i peněžitý trest ve výši jednoho milionu. „Je to jen 0,17 procenta z částky, kterou se obžalovaní pokusili získat,“ upozornil žalobce.

Do Krejčířova patnáctiletého trestu jsou započítána i jeho dřívější odsouzení za půlmiliardový daňový únik a další trestné činy. Podnikatel je nyní za mřížemi v Jihoafrické republice, kde si odpykává 35 let vězení za obchodování s drogami a pokus o vraždu. Pražský soud tak odvolání projednává v jeho nepřítomnosti a z jednání se omluvili i Pavlíček a Kohoutek.

Jihoafrický soud nedávno rozhodl, že Krejčíř může být vydán do Česka. Rozhodnutí zatím není pravomocné a konečné slovo bude mít jihoafrický ministr spravedlnosti.

VIDEO: Tajné video z vnitřku Krejčířovy vily: Kluci, co ho natočili, skončili v klepetech!

Video  Tajné video z vnitřku Krejčířovy vily: Kluci, co ho natočili, skončili v klepetech!  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Dannero ( 26. března 2018 12:27 )

souhlasím s vrácením Krejčíře do ČR, ale až si odpyká těch 35let v JAR, potom může nastoupit trest 15let u nás.

janova ( 26. března 2018 12:16 )

Taky nechápu, proč ho chtějí vrátit do ČR. Trest 15 let je pro drogového dealera takového kalibru směšný, v JAR se o to dokážou postarat mnohem lépe.

jana999 ( 26. března 2018 11:52 )

at ho nechají v jar a bude potrestán dostatečně, kdo stojí o kriminálníka a vraha, at si ho v jar nechají, jediný co bych mu přisoudila zbavení českého občanství a zákaz vstupu na naše území

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání