Z rutinního výjezdu se nakonec stala třicet hodin trvající dřina! V zemi totiž specialisté postupně odkryli 700 kilogramů munice! „Podobné nálezy v takovém množství  máme přibližně jednou ročně. Je dobře, že nás nálezce hned přivolal. I více než sedmdesát let po válce je obsah munice funkční a nebezpečný,“ podtrhl šéf jihomoravských policejních pyrotechniků Radek Žemlička.

Část munice odvezli do skladu k pozdější likvidaci, přibližně jednu třetinu nálezu odpálili pyrotechnici ve třech trhacích jamách přímo na místě. Na více než jednu hodinu kvůli tomu uzavřeli frekventovanou silnici mezi Tišnovem a Velkou Bíteší.

Patřila Němcům

Komu munice na konci války patřila? Podle všeho ji tam nechaly ustupující německé oddíly. „Munice byla ukryta ve dvou jamách. Jednalo se o stovku dělostřeleckých granátů ráže 75 milimetrů, pětašedesát dělostřeleckých min, ruční a puškové granáty. Mimo to i iniciátory a další střelivo,“ vypočítal Žemlička.

Nálezce se podle specialisty zachoval přesně tak, jak znějí doporučení. „Válečná munice je po letech na povrchu zkorodovaná, ale první zdání klame. Její obsah je nadále funkční a tudíž životu nebezpečný. Doporučujeme vždy dále s ničím nemanipulovat a přivolat nás. Na místě je velká obezřetnost,“ zdůraznil k nejnovější události pyrotechnik.  

Fotogalerie
10 fotografií