Nebezpečný válečný pozůstatek objevil řidič osobního automobilu. „Jen velkou náhodou na nenápadný předmět nenajel. Pokud by se tak stalo, tak podle pyrotechniků mohlo reálně dojít k jeho aktivaci,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Stejnou munici našli kolemjdoucí již loni na podzim nedaleko autobusové zastávky v Mokré-Horákově. Tam na nevybuchlý granát mohl najet obecní zaměstnanec při sečení trávy, v níž byla munice odložena. „Svým jednáním se neznámý pachatel dopustil obecného ohrožení z nedbalosti,“ doplnil k aktuálnímu případu mluvčí.

Co radí policie?

Pokud naleznete podezřelý předmět, který připomíná munici, v žádném případě s ním nemanipulujte a neprodleně kontaktujte linku 158. Policisté nález prověří, místo zabezpečí proti pohybu osob a přivolají pyrotechnika, který rozhodne o způsobu bezpečné likvidace.

V minulosti se policisté setkali i s případy, kdy lidé své nálezy vezli autem, nebo dokonce hromadnou dopravou a v tašce je přinesli přímo na policejní služebnu, aby nález ohlásili. „K neštěstí jen shodou náhod nedošlo, přesto však důrazně varujeme před jakoukoliv manipulací s podezřelými předměty,“ zdůraznil policista.

VIDEO: Odpal válečné munice v Ralsku

Video
Video se připravuje ...

Super záběry z dronu: Pyrotechnici odpálili v Ralsku válečnou munici. David Malík