Funkční hlavice pancéřové pěsti se válela mezi Jindřichovou Horou a Černou Řekou nedaleko hranic s Německem. Policisté nálezce, který jim nález munice zavolal na tísňovou linku, poučili, aby na nic nesahal a vyčkal na místě.

„Hlídka po příjezdu zamezila přístupu nepovolaným osobám a až do příjezdu pyrotechnika střežila místo nálezu munice,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Pyrotechnik následně zjistil, že nebezpečí je reálné, jednalo se o bojovou hlavici pancerfaustu. Vyzvedl ji ze země a odvezl k likvidaci.

V Lesné na Tachovsku měli zase o zábavu postaráno při výkopových pracích. Ze země tady vykoukl granát. „Na místo přivolaný pyrotechnik následně zjistil, že nikomu nehrozí žádné nebezpečí, neboť se v tomto případě jedná o gumovou atrapu,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Policisté upozorňují, že opatrnost je při jakémkoli nálezu munice opravdu namístě. „Právě v příhraničí nejsou tyto nálezy ničím neobvyklým. Posouzení, zda se jedná o skutečnou munici ze 2. světové války, je třeba vždy nechat na odbornících,“ dodala Jiroušková.

VIDEO: Kluci vytáhli z Vltavy magnetem granát.