Situace v rodině Soni M. nebyla dobrá. S dvěma dětmi a přítelem přeživala v azylovém domě v Brně. Vychodila jen základní školu, nikdy nepracovala, závislá je na sociálních dávkách. Ke dvěma malým dětem přibyl loni v létě Sebastiánek. Soňa M. jej porodila už v šestém měsíci. S kým dítě měla, nevěděla. Přiznala však, že jej nepočala s druhem, se kterým má dvě starší děti.

Po tříměsícční intenzivní péči v nemocnici, kde ani ne kilo vážícího novorozence vypiplali, si Sebastiánka odnesla do azylového domu v Králově Poli. Děťátko často plakalo, žena situaci nezvládala. Osudného 14. listopadu měla na sociálce jednání, Sebastiánka chtěla umístit do Klokánku. To ale nedopadlo.

Ještě téhož dne, po příchodu domů, plačícím synkem vší silou praštila. Maličký Sebastiánek neměl šanci. Podle znalce dítě zemřelo po úderu hlavičkou do pevného předmětu. Například do stolu či kuchyňské linky.

Během deseti minut, maximálně hodiny, umřel. Náraz mu roztříštil lebku. „Chlapečka jsem nezabila. Neměla jsem v úmyslu mu ublížit,“ bylo její jediné vyjádření.

Hrozilo jí až 20 let, soud ji nakonec potrestal patnácti lety vězení se zvýšenou ostrahou. „Je vyloučeno, aby zranění dítěte způsobila jiná osoba než obžalovaná. Není ani náznak, že by se tam měla pohybovat jiná osoba, a nemohl to být ani druh obžalované,“ uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Dagmar Bordovská.

Obhájce matky se snažil soud přesvědčit, že chlapečka zabil někdo jiný. V osudný okamžik byla přitom doma pouze Soňa M. Na místě se proto odvolal, případ bude řešit Vrchní soud v Olomouci.

Státní zástupkyně naopak s trestem souhlasí. „Je na samé dolní hranici, ale s ohledem na to, že ta maminka má ještě dvě nezletilé děti, o které se dodneška řádně starala a nebyla nikdy soudně trestána, tak se s takovým trestem určitě dá smířit,“ uvedla.