„Janík měl motorky velmi rád. Když měl 15, pořídil si prvního Pionýra, o tři roky později přesedlal na Jawu 350. Ještě mnohem raději ovšem motorky opravoval. Když nějakou součástku neměl, dokázal si ji vyrobit. Byl velmi zručný,“ vzpomíná na bratra Hažmuková.

Ján Vychodil přitom podle ní nebyl žádným hazardním jezdcem. Měl rád život a vše živé. „Miloval přírodu. Když chodil na ryby a nějakou chytil, vždy ji pustil zpátky. Měl spoustu plánů do budoucnosti,“ doplnila sestra motorkáře.

Bratr organizátorky motosrazu havaroval na přehledném úseku s Kawasaki Ninja ZX12R. „Dodnes nevíme, co se vlastně stalo. Nezjistila to ani policie, případ odložili. Víme jen, že neměl žádnou kolizi, nebyla tam ani brzdná dráha. Nevěřím, že udělal chybu, nebyl z těch, kteří by na motorce dělali blbiny, je to prostě záhada,“ doplnila Hažmuková.

Motosraz ve Valticích pořádá na počest bratra letos už po osmé. Od roku 2014 jej bere zároveň i jako vzpomínku na svého otce Alojze Vychodila, bývalého motocyklového závodníka, který prožil celý život v rodné Bratislavě.

Letošní ročník se koná v sobotu 25. srpna v zahradě hostince Pančava ve Valticích. Záštitu nad ním převzal motocyklový závodník Karel Hanika. Začne v 15 hodin spanilou jízdou. Program pak bude pokračovat po celé odpoledne a večer.

Na památku Jána Vychodila (†35) natočila skupina Irnis píseň Nad zemí.

Video
Video se připravuje ...

Kapela Irnis věnovala svou píseň Nad zemí památce Jána Vychodila († 35) Irnis

Fotogalerie
12 fotografií