Marek ztratil tři litry krve, mozek se mu neokysličil a navzdory okamžité operaci zůstal v kómatu. Živořil ve vegetativním stavu, odkázaný na nepřetržitou péči rodičů a staršího bratra Jirky (33). „Marek nechodí, nemluví, nejí ústy, má sondu do žaludku. Je ve vigilním kómatu,“ říkal ještě loni Blesku táta Jiří (60).

Kvůli péči o syna sekl se zaměstnáním hospodského a odešel předčasně do důchodu. Manželka Jana (52) se zapřela a začala se synem jezdit na rehabilitace do Piešťan. Markova družka a matka jeho dcerky si ale za ta léta našla nového partnera. „Nezazlíváme jí to, chápeme ji,“ tiše polkne pan Petružálek.

Vůle zvítězila

Rodina budoucnost syna nezabalila a tvrdě bojovala. A Marek se přidal. Teď přišel zázrak! Na Slovensku se začal Marek probouzet. „Vyházela jsem všech patnáct druhů pilulek a poctivě cvičíme,“ svěřila se Blesku maminka Jana. A synovi pustila nahlas mobilní telefon: „Ahoj!“ ozval se ze sluchátka pozdrav pro čtenáře Blesku. I oni totiž pomohli rodině sehnat peníze na nákladnou a náročnou rehabilitaci v podtlakové komoře v neurorehabilitačním centru v Piešťanech.

Marek sice ještě nevidí, nemluví, snaží se ale artikulovat a především – vnímá! „Hlavou kývne na souhlas, zavrtí, když něco nechce,“ září maminka. Nejí už sondou, ale máma ho krmí kašičkou přímo do pusy. Umí si dokonce už ukázat, když chce napít, a pozná písničky, co měl rád. Hlavně Landu,“ usmívá se paní Jana.

Z maďarských lázní se teď se synem přesune do Klimkovic. A tam se odehraje další díl neuvěřitelného příběhu lidské nezdolnosti a vůle. Marek se tam bude od čtvrtka učit znovu chodit! „Věřím tomu, a už i původně skeptičtí doktoři začali věřit,“ těší se paní Jana.

Útočník je potrestaný, ale zmizel

Útočník od českých soudů dostal 17 let vězení. Trest je teoretický, okamžitě po činu zmizel z Česka a hledá ho Interpol. Je pravděpodobné, že v souvislosti s migrační krizí změnil identitu a pohybuje se s novou identitou po Evropě. Rodina Petružálkových se nedočkala odškodnění a živoří.

Pokud chce veřejnost přispět na léčení Marka Petružálka, můžete přispět na účet: 2301007205/2010.

Fotogalerie
10 fotografií