Bezlepkový celozrnný chléb
Ingredience: 110 g kukuřičné mouky, 240 g pohankové mouky, 150 g rýžové mouky, 8 g instantního droždí, 2 lžíce lněných semínek, ¼ sklenice dýňových semínek, ¼ sklenice slunečnicových semínek, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 550 – 600 ml teplé vody
Postup: Mouky, droždí, lněné semínko a cukr smícháme. Přidáme 550 ml vody a vymýcháme. Přidáme dýňová a slunečnicová semínka. Přikryjeme těsto utěrkou a necháme v teple 30 min. odležet. Až těsto nakyne, dejte ho na olejem vymazaný plech a nechte odležet půl hodiny. Pečte v předehřáté troubě na 220 ˚C po dobu 50 minut.
Rám:
• Doba trvání: 2.30 h
• Počet porcí: 12
• Energetická hodnota 1 porce: 195 kcal
Bezlepkové koblihy s malinami
Ingredience : ½ kg bezlepkové mouky, 50 g čerstvého droždí, 200 ml mléka, 1 vejce, 4 žloutky, 100 g másla, 3 lžíce vodky (bezlepkové), 1 lahev citronové esence na pečení, olej na smažení, špetka soli, 50 g krupicového cukru, asi 80g marmelády
Postup: Ušleháme sníh z bílku, smícháme žloutky s cukrem, přidáme mouku, mléko a kvásek. Uválíme těsto, přidáme sůl, alkohol a citronovou esenci. Pak přidáme máslo a promícháme. Odložíme na teplém místě, dokud nebude objem dvojnásobný. Naplníme koblihy marmeládou a necháme je odpočívat a kynout 35 – 45 minut. Až koblihy nakynou, usmažíme je na rozpáleném oleji (170 °C).
Rám:
• Doba trvání: 3.00 h
• Počet porcí: 7
• Energetická hodnota 1 porce: 620 kcal
Květáková pizza s tuňákem a rajčaty
Ingredience: 1 květák, 2 vejce, 100g nastrouhaného parmazánu, 2 lžičky oregana, špetka himálajské soli
Omáčka: 500 ml passaty (hustá omáčka z rajčat), ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička provensálského koření, 1 lžíce olivového oleje, na dochucení: špetka himálajské soli, čerstvě namletý pepř
Náplň: 2 lžíce kaparů, 100 g tuňáka, 2 rajčata, 1 malá červená cibule, parmazán, čerstvá bazalka, olivový olej
Postup: Rozmixovaný květák zalijeme vodou a vaříme 10 minut. Na sítku ho pak necháme zchladnout. Mezitím na omáčku osmažíme cibuli a česnek, přidáme protlak a bylinky. Dusíme a ochutíme solí a pepřem. Dáme květák do mísy, přidejte vejce, parmazán, oregano a špetku soli a smícháme. Formu na pečení pizzy pokapeme olejem. Na papír vyklopíme květákovou hmotu a vyhladíme ji. Pečeme na 200 °C 30 minut. Základ pokryjeme omáčkou, přidáme kapary, cibuli, plátky rajčat a tuňáka. Pečeme 15 minut, před podáváním přidáme parmazán a lístky bazalky.
Rám:
• Doba trvání: 1.30 h
• Počet porcí: 3
• Energetická hodnota 1 porce: 441kcal