A právě o trůn na trhu s vínem se bude svádět tuhý boj. Dosavadní jasná jednička, Bohemia Sekt, dostala mocnou konkurenci - finanční skupinu FPD Group. Ta již tři roky vlastní Vinařství Mutěnice a tento měsíc získala za několik stovek milionů korun i společnost Neoklas z jihomoravských Šardic. Pod ní spadají i vinařství Augustiniánské sklepy a Vinný sklep Sovín.

FPD Group chce už letos zaútočit na první místo v objemu vyprodukovaného vína i v tržbách. A sází díky Neoklasu na moravské víno, po kterém strmě stoupá poptávka mezi milovníky vína.

Autor: FPD Group

Moravské víno může být vyrobené výhradně z hroznů vypěstovaných na Moravě. Direktiva Evropské unie přitom umožňuje zakládat jen minimum nových vinic. Podíl domácího vína na celkové spotřebě tak nemůže růst skokově. Čeští spotřebitelé budou nadále ze tří čtvrtin závislí na dovozu zahraničního vína nebo na vínu, které je v Česku tzv. stočeno z hroznů nebo cisternového vína dovezeného z jiných zemí.

FPD Group se proto rozhodla nakupovat stávající moravské vinice. Neoklas aktuálně hospodaří na 345 hektarech vinohradů. Cílem je do tří let tuto plochu rozšířit na 1 000 hektarů.

Autor: FPD Group

"Chceme vyrábět kvalitní víno za přijatelné ceny pro zákazníky. Budeme nakupovat další vinice, případně celé vinařské podniky, pokud bude na trhu ta možnost. Jedním ze zdrojů financování těchto bezpochyby nákladných akvizic budou dluhopisy skupiny FPD Group v rámci programu Active Investor," vysvětluje Tomáš Šupa, managing partner FPD Group.

Sílící vinařská skupina chce všechna vína vyrábět a stáčet ve svých moderních závodech v České republice. Cílem je omezení dovozu hotových výrobků do ČR. Kvalita vína z Neoklasu nebo Vinařství Mutěnice jsou pod stoprocentní kontrolou a navíc vinařství dávají práci místním lidem.

"Kvalita vína nemusí znamenat vyšší cenu. To je vize FPD Group, jak se stát jedničkou na českém vinařském trhu," uzavírá Tomáš Šupa.

Více se dozvíte na www.neoklas.cz