Petr Kostelecký je teprve desátým sládkem ve více než 120leté historii pivovaru. „Sládek má na kvalitu piva velký vliv. Je to vlastně taková profese ‚tři v jednom‘ – technik, chemik a kuchař. Musí znát tradiční technologie výroby piva, chemické procesy kvašení a zrání a zároveň umět najít tu správnou chuť zlatavého moku, která bude konzumentům chutnat,“ dodává sládek.

O tom, že si Pivovar Litovel své sládky pečlivě vybírá, svědčí i to, že medaili ze soutěže získal již ten první, a to již v roce 1906 na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni. A od té doby sbírá litovelské pivo ocenění neustále.

Autor: Litovel

Trend posledních let: pivní speciály

I když se objevily poplašné informace, že zlaté časy čepovaného piva se chýlí ke konci, je u nás poměr sudů a lahví dlouhodobě stabilní zhruba v poměru 50 : 50. Co lze ale považovat za trend poslední let, jsou pivní speciály včetně různých zahraničních typu ale, ipa či ovocných piv.

„Je pravda, že je teď boom různých typů a druhů piv. Zákazník přijde do obchodu a vidí obrovskou škálu produktů. Sám mnohdy neví, jaké si má vlastně vybrat,“ zamýšlí se Kostelecký. „Nepochybně to souvisí i s rozmachem minipivovarů. Když někdo neví co by, tak si postaví minipivovar a myslí si, že pivo vždycky nějak uvaří, třeba podle internetového návodu. Ono to ale tak jednoduché není, což vám potvrdí opravdoví odborníci.“

Video
Video se připravuje ...

 Litovel

Novému druhu piva většinou předchází poměrně dlouhé ladění chutí a technologií. Může pomoci inspirace ze zahraničí, kde jsou oblíbené třeba svrchně kvašené speciály typu ale. „Stejně jako třeba Gustav 13° jsme i ale měli možnost vyvíjet v naší malé laboratoři, minipivovaru o objemu 250 litrů,“ vysvětluje sládek. A že se investice do novinek vyplatila, dokazuje ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje pro Gustava v loňském roce.

„Pivní speciály a ovocná piva jsou pro sládka takovou hravou odměnou, základem kumštu nicméně zůstávají klasické světlé a tmavé ležáky. Ty patří v sortimentu Pivovaru Litovel ke kvalitním stálicím,“ říká Petr Kostelecký.

Autor: Litovel

Právě klasická piva Litovel Moravan, Premium a Classic uspěla v letošní degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX 2016. Moravan si odnesl bronz v kategorii světlých výčepních piv a stříbrný Zlatý soudek PIVEX 2016, zbylá dvě získala Certifikát kvality Zlatý pohár PIVEX 2016. Pozadu nezůstala ani tmavá piva: zlato v kategorii tmavých piv obdržela Litovel Dark a stříbro Litovel Premium Dark. Litovel Dark je letos už dvojnásobně zlatá, a to díky vítězství v prestižní mezinárodní soutěži Zlatá pivní pečeť kvality 2016.