Hackeři jsou naneštěstí vždy o krok napřed před těmi, kdo vymýšlejí „antibiotika“ na počítačové viry. V našem novém seriálu se proto podíváme na nejčastější problémy, které vašemu počítači hrozí, a naučíme se jim bránit.

Jak poznat, že je počítač nemocný?

Odhalit, že je počítač infikovaný, není pro laika snadné. Základním indikátorem přítomnosti viru je nenadálé nestandardní chování komputeru. Na monitoru vám například začne vyskakovat okno, upozorňující vás buď na chybu, nebo dokonce paradoxně na přítomnost viru.

Taky byste někdy do svého počítače nejraději praštili? Zkuste ho raději nechat opravit online, vyplatí se to!
Autor: istock.com

Pozor na to! Virus se totiž snaží tvářit jako hodný antivirus, který vás infekce zbaví. Samozřejmě za peníze, které máte poslat na nějaký zahraniční účet. Většinou vždy, když chce nějaký program zaplatit „tady a teď“, se jedná o maskovaný vir.
Někdy se infekce projeví jen tím, že počítač začne pracovat pomaleji. Většinou kvůli tomu, že vir běží na pozadí systému, což chod počítače zatěžuje. Takové viry počítače využívají ke své další činnosti – buď ke kradení dat, nebo počítač jen využijí k útoku na další cíl kvůli odlišné IP adrese.

Jak se bránit?

Nejdokonalejší počítačové viry se ale bohužel chovají tak, že absolutně nemáte šanci poznat, že je váš počítač infikovaný. Tady pomohou jen odborníci. Důležité je, že v době internetu nemusíte ani chodit někam do servisu. Stačí například kliknout na www.servispocitace.cz a servisman vám počítač zkontroluje „na dálku“.

Příště: Jaké jsou nejčastější druhy virů?