V průzkumu, který pro Blesk zpracovala agentura SANEP vyšlo najevo, že 56 % žen napříč Českem předstírá nebo někdy v minulosti předstíralo v sexu vyvrcholení. Jenže sehrání tyjátru v ložnici není jen výsadou něžného pohlaví! Uznávaný sexuolog Petr Weiss na spolehlivém reprezentativním vzorku mužů zjistil, že k předstírání orgasmu se uchyluje celých 18 % českých mužů!

Proč v posteli blafují?

„Mají k tomu přesně tři důvody. Za prvé chtějí před partnerkou působit zdravě, za druhé chtějí mít sex rychle za sebou a třetím nejčastějším důvodem je zkrátka potěšení partnerky, aby neměla případně psychický problém z toho, že muže neumí uspokojit,“ vysvětluje profesor Weiss.

Za neschopnost dosáhnout při milování orgasmu přitom někdy můžou banální věci jako je stres, únava, příliš časté masturbování, užívání léků (třeba antidepresiv) nebo zkrátka jen skutečnost, že muže sex nebaví. Ruku v ruce jdou ale potíže s vyvrcholením i s poruchami erekce.

Vzdychání a kapesníčky

A jak vlastně muži v posteli vyvrcholení kamuflují? Podobně jako ženy. Zavírají oči, zrychleně dýchají a uchylují se k hlasitým projevům. Někdy maskují dokonce i ejakulaci – buď tak, že kondom s údajným obsahem spermatu rychle sundají a vyhodí do koše nebo si genitálie zakryjí a utíkají do koupelny, případně si začnou penis otírat papírovými kapesníčky. Někdo dokonce plive partnerce na záda.

Sexuolog Petr Weiss: Orgasmus nemusí být ejakulace!

„Orgasmus zdravého muže za normálních okolností je vždy doprovázen ejakulací. Pozor, orgasmus je slastný pocit, který nás při sexu doprovází, kdežto ejakulace je reflexní vypuštění semene. Může se stát, že muž ejakuluje i bez pocitového doprovodu – tady jde ale o poruchu. Lze ji léčit, ale velmi individuálně, jelikož u pacientů jsou různé příčiny.“