1) Chrání před rakovinou

Víno obsahuje zázračnou látku resveratrol, která chrání před zhoubným bujením buněk. Podle odborníků dokáže snížit riziko rakoviny kůže, prsu, plic, jater a střev. Bohužel to ale neplatí tak, že čím více vína člověk vypije, tím víc se chrání před rakovinou. Byl ale prokázaný účinek vína u prevence před poškozením jater při chemoterapii.

2) Posiluje imunitu

Lidé, kteří každý den pijí malé množství vína, jsou méně nemocní. Je to dané tím, že víno má antivirální a antibakteriální účinky. A dokonce ani nijak nebrání činnosti bílých krvinek, které bojují s infekcí. Naopak, díky obsahu tříslovin, podporuje funkci imunitního systému. Díky tomu se vaše tělo dokáže lépe ubránit i chřipce a různým virózám.

3) Udržuje zdravé plíce

Kouříte? Tak to byste měli vsadit na bílé víno. To totiž pomáhá udržovat zdravé plíce. Fenolické látky, které jsou ve víně obsažené, ničí škodlivé látky z cigarety. Podle studií dokonce dokáže mírné snížit vliv kouření na organismus. Dvěma decilitry vína ale zlikvidujete »jedy« jen z jedné cigarety.

4) Naladí vás do pohody

Víno má vliv i na dobrou náladu. Zvyšuje totiž koncentraci »hormonu štěstí« serotoninu, který ovlivňuje nálady a pocity. Resveratrol ještě navíc zvyšuje přítok krve a přísun kyslíku do mozku. Ten se vám za to poděkuji vyšší intelektuální výkonností, fantazií a kreativitou. A alkohol z vína povzbudí nerovový systém a zbaví vás stresu i únavy.

5) Snižuje riziko Alzheimerovy nemoci
Američtí lékaři zjistili, že díky látce resveratrol snižuje pití vína riziko onemocnění Alzheimerovou nemocí
Autor: profimedia.cz

Američtí lékaři zjistili, že díky látce resveratrol snižuje pití vína riziko onemocnění Alzheimerovou nemocí. Jedna až dvě sklenky vína denně tak prý dokonce sníží riziko »Alzheimera« až o 23 procent. Ale naopak, přemíra pití zvyšuje riziko demence a poruch mozku.

6) Zlepšuje sexuální život

Víno umí zpříjemnit sexuální život i zvýšit plodnost. Ženy, které si denně dají jednu až dvě »decky« vína, jsou svým sexuálním životem spokojenější než zapřísáhlé abstinentky. A aby toho nebylo málo, podle kodaňských vědců mají ženy, které denně vypijí skleničku vína větší šanci na otěhotnění. Je to dané tím, že víno chrání před infekčními chorobami, které snižují plodnost.

7) Pomáhá předejít infarktu i cukrovce

Pravidelní pijáci vína mají až o padesát procent větší šanci, že se jim vyhne infarkt. U těch, kteří už infarkt prodělali, se pak snižuje riziko, že na ně zaútočí znovu. Kromě toho sklenička denně také snižuje riziko cukrovky. Víno pak pomáhá i těm, kteří už cukrovku mají. Vsadit by ale měli na suché víno s nízkým obsahem cukru.

8) Předchází kornatění tepen

Popíjení vína pomáhá předcházet kornatění tepen a vzniku trombóz. Ochráncem cév je opět resveratrol, který váže molekulární kyslík a snižuje tvorbu okysličeného lipoproteinu, která může za kornatění tepen a vznik trombóz. Flavonoidy, které také víno obsahuje, dokonce dokážou rozpustit už vzniklou krevní sraženinu.

9) Lépe se s ním hubne

Držíte dietu? Tak pokud si nedokáže odpustit doušek něčeho dobrého, sáhněte po víně. Má totiž nižší obsah cukrů než třeba pivo. Důležité je ale vybrat si to správné – tedy lehké a suché bílé vino. Jedna sklenice má zhruba 106 kalorií. Navíc víno usnadňuje i trávení tuků a dalších látek nerozpustných ve vodě.

10) Prodlužuje život

Až o půl roku déle žijí lidé, kteří si pravidelně dopřejí sklenku vína. Může za to opět zázračný resveratrol, který je ve víně obsažený. Dokáže totiž zpomalit poškození organismu způsobené stárnutím.