Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příznivci vinného moku se dočkali: Svatomartinské víno je tady!

Autor: Slávka Červená, mokk - 
11. listopadu 2012
22:03

Na mnoha místech republiky v neděli úderem 11. hodiny poprvé ochutnali letošní první mladé víno – Svatomartinské.

Moravští vinaři letos dodali na trh více než 2,1 milionu lahví. Pravost je doložena speciálními záklopkami na lahvích. Slavnost s žehnáním vín a ochutnávkou připravili i ve vinařské obci Polešovice na Uherskohradišťsku. Lidé koštovali pět odrůd z Vinařství Vaďura, které má rodinnou tradici. Vínu se začali naplno věnovat v roce 1992. „Tehdy jsme měli na ploše 1,5 ha tři tisíce hlav,“ vzpomínal zakladatel podniku Jaroslav Vaďura (62).

 V 90. letech rodina využila dotací a postupně založila nové vinice. Dnes hospodaří na 12 hektarech a má tři vinné sklepy. V tradici pokračuje i syn Zbyněk (39), který vystudoval historii a učil. Učitelování už pověsil na hřebík.

„Když musíte od mala kopat, tak to člověka nebaví. Ale postupem času se z vinohradu stane koníček a nakonec vás ta práce dostane. Pohltí na celý život. Dnes říkám, že vyrábět víno je ta nejkrásnější práce. Dřina i radost,“ svěřil se Zbyněk.

Vaďurova vína jsou aromatická,chutově odrůdově typická a všude sbírají významná ocenění, včetně Král vín ČR. Pěstujeme Rýnský ryzlink, který do naší oblasti neodmyslitelně patří, zaměřili jsme se i na tradiční odrůdy – Rulandu bílou, šedou, Tramín červený a Modrý Portugal,“ informoval Zbyněk Vaďura.

Svatomartinské víno se ve spojitosti s koštem začalo užívat na dvoře císaře Josefa II., kdy začátkem listopadu bývala některá vína už ve sklepích „vyčištěna“. Stalo se pak zvykem ochutnat novou úrodu. V novodobé historii propůjčil Vinařský fond tuto značku vinařům poprvé v roce 2005. Inspirací byla úspěšná tradice francouzského beaujolais. Svatomartinské může být poprvé veřejnosti nabízeno 11. listopadu v 11 hodin.

 

 


slavistajiri ( 12. listopadu 2012 07:22 )

Zdravím všechny. Koukněte na nový unikátní projekt na výdělek peněz www.cash.estranky.cz Snad to bude bomba

Zobrazit celou diskusi