Přemýšlíte o koupi pekárny a váháte? Pak by bylo dobré vědět, co všechno taková věcička umí. Tak především výborné pečivo. Zvolíte program a pekárna vám těsto zamíchá, nechá nakynout a upečechléb (tmavý, světlý, celozrnný i toustový), ale i buchtu, bábovku, mazanec atd. Samozřejmě všechny ale budou mít jednotný tvar (obvykle kvádr).

Chcete-li nechat domácí pekárnu těsto jen umíchat a nakynout a hodit pak do trouby třeba pizzu, závin nebo koláčky, není to problém. Podobně se pak dá udělat i těsto na přílohové i plněné knedlíky. V pekárně si ale můžete udělat při programu míchání a nahřívání i džemy a marmelády, mléčné, rýžové krupicové i bramborové kaše, čočku, guláš, hubník, jakýkoliv nákyp, rizoto atd.

S pekárnou tak pořídíte multifunkčního pomocníka do kuchyně pro každou ženu. Není ale vyloučeno, že by tenhle dárek nemohl dostat muž. Pokud rád peče a hlavně rád jí, není co řešit.

 

Jak vybrat kvalitní pekárnu?

Podle velikosti

První parametr, který je třeba si rozmyslet je velikost pekárny, respektive velikost chleba, který v ní upečete. Na trhu jsou pekárny na chleba o gramáži 500 – 1800g. Pro dvoučlennou rodinu stačí 500g, pro čtyřčlennou nad 1000g. Myslete také na to, kam si pekárnu obdarovaný dá a jestli na ni má místo.

Podle hnětačů

Další věc, která vám hned padne do oka, je počet hnětačů. Většina lidí si řekne, že dva hnětače promíchají těsto lépe než jeden, ale na objem, který má hnětač promíchat to úplně stačí. Navíc dva hnětače zanechají v chlebu o díru víc, která pak vadí při krájení.

Podle počtu programů

To je jedna z hlavních věcí, které byste si měli před koupí všímat. Pekárna musí mít minimálně zmíněné tři programy: Chléb – Těsto – Marmeláda. Mívají různé názvy a třeba na chléb bývá funkcí více. Je třeba se informovat přímo u prodejce. Zajímavá je funkce odložený start, kdy můžete nastavit dobu pečení třeba na šestou ráno a v osm vstát a mít čerstvě upečený chléb.

Tipy na nákup:

Za dobrou cenu

Sencor SBR 930 SS

Cenově dostupná pekárna s 11 programy na pečení chleba i výrobu marmelády
Autor: archív firem
Cenově dostupná pekárna s 11 programy na pečení chleba i výrobu marmelády, s 13 hodinovým časovým spínačem pro odložené pečení a s 15 minutovou pamětí pro případ výpadku proudu. Navíc se dají součástky lehce umýt v myčce. Cena: 1399 Kč

 

 

 

 

Pro pevné zdraví

Pekárna má navíc programy Vital a Kvašení, díky kterým připraví i bio chléb, jogurt nebo sojový sýr.
Autor: archív firem
ETA Duplica Vital 2147 90010

Má ve výbavě dvě nádoby na pečení - velkou a dvoukomorovou. Zajímavostí je, že má 3 velikosti hnětacích háků. Pekárna má navíc programy Vital a Kvašení, díky kterým připraví i bio chléb, jogurt nebo sojový sýr. Cena: 2999 Kč

 

Pro velkou rodinu

S touto pekárnou upečete XXL chléb o hmotnosti 1500 g, ale také malý damper, který je podobný briošce
Autor: archív firem
Moulinex OW502030

S touto pekárnou upečete XXL chléb o hmotnosti 1500 g, ale také malý damper, který je podobný briošce. Nastavit si můžete i zabarvení kůrky na světlou, střední nebo tmavou. Cena: 2109 Kč

 

Fotogalerie
2 fotografie