Počasí dokáže být pořádně záludné. S meteostanicí konečeně budete vědět, jak to venku vypadá, aniž byste vystrčili nos. Chytré přístroje vám navíc připomenou třeba i to, kdy zalít květiny, jak se daří bramborám ve sklepě nebo jakou máte v místnosti vlhkost.Zvláště teď v zimě, kdy jede topení na plné obrátky a ve vzduchu je spousta viróz, se hodí i tenhle údaj.

Funkce jsou důležité, ale vybírat podle vzhledu také není na škodu. Meteostanice oživí vaši domácnost a navíc mohou zafungovat i jako fotorámeček nebo vtipný rádce u zrcadla. Přístroje totiž často mají na displeji postavičku, která se obleče podle předpovědi počasí a venkovní teploty, a názorně tak ukáže, jestli stačí svetr, nebo si máte vzít raději pořádný kabát.

Zásadní rada ale zní: Nekupujte meteostanice pod pětistovku. Cena bude odpovídat kvalitě a dlouho by vám takový přístroj neposloužil, ačkoli jich v hypermarketech najdete spousty.

Podle čeho vybírat?

1) S drátem nebo bez drátu?

Budete-li mít teploměr u okna nebo blízko něj, zvolte raději ten s kabelem. Vyhnete se tak problémům s příjmem signálu bezdrátového čidla a ušetříte za baterie.

2) S určováním atmosférického tlaku nebo bez?

Funkce určování tlaku už je nadstandart, ale vám umožní předvídat změny počasí během dne. Zvýšení tlaku signalizuje obvykle slunečné počasí, pokles spíše oblačno a deštivé počasí.

3) S dosahem 20 až 25 metrů?

Stanice s dosahem 20-25 metrů mají reálný dosah maximálně 12 metrů, protože nepočítají s překážkou třeba v podobě panelové stěny. Proto zvolte raději ty s dosahem 30 metrů a víc.

4) S rozsahem stupnice do -20˚C ?

Ani na české poměry není rozsah od minus 20 do plus 30 ˚C dostačující. Pod minus dvacet totiž teplota klesá každou zimu a nad třicet se v létě dostane velmi snadno.

5) S podsvětleným displejem?

Rozhodně ano. Den se nám zkracuje a vzpomeńte si na to, jak většina z nás lamentuje nad tím, že odchazí i přichází domů za tmy. Doporučujeme ale podsvětlení modrým nebo zeleným světlem.

Tipy Blesku

Oblíbené foto

Hyundai WSC 2032

Zajímavým nápadem je meteostanice, která zároveň funguje jako fotorámeček.
Autor: archív firem
Zajímavým nápadem je meteostanice, která zároveň funguje jako fotorámeček. Hyundai WSC 2032 má barevný displej s úhlopříčkou 17 cm a zobrazí nejen údaje o vnitřní a venkovní teplotě, vlhkosti nebo fázích Měsíce, ale také vaši oblíbenou fotku, kterou do přístroje nahrajete přes USB vstup. Cena: 2499 Kč

 

 

Ohlídá květiny

Jednou z praktických meteostanic je také Hyundai WS 2061 Garden se zahradnickou funkcí, jejíž součástí jsou dvě čidla vlhkosti půdy (vypadající jako decentní zelené vajíčko), která se zapichují do květináče
Autor: archív firem
Hyundai WS 2061

Jednou z praktických meteostanic je také Hyundai WS 2061 Garden se zahradnickou funkcí, jejíž součástí jsou dvě čidla vlhkosti půdy (vypadající jako decentní zelené vajíčko), která se zapichují do květináče a dokáží rozpoznat vlhkost půdy. V případě nedostatečné závlahy se přihlásí zvukovým a světelným signálem. Cena: 1599 Kč

 

S projekcí na zeď

Meteorologická stanice BAR339P americké firmy Oregon Scientific s budíkem má jednu zvláštnost - projekci času a teploty třeba na zeď.
Autor: archív firem
Oregon BAR339P

Meteorologická stanice BAR339P americké firmy Oregon Scientific s budíkem má jednu zvláštnost - projekci času a teploty třeba na zeď. Displejem navíc mění barvu v závislosti na předpovědi. Stanice měří vnitřní teplotu a vnější teplotu bezdrátovým čidlem. Napájení síťovým zdrojem. Cena: 2 399 Kč

Tři barvy displeje

Meteorologická stanice Garni 901 přichází s velkým displejem 142 x 50 mm a možností osvětlení třemi volitelnými barvami.
Autor: archív firem
Garni 901

Meteorologická stanice Garni 901 přichází s velkým displejem 142 x 50 mm a možností osvětlení třemi volitelnými barvami. Zobrazuje šest druhů animovaných ikon předpovědi počasí, fáze Měsíce, vnitřní teplotu a relativní vlhkost,vnější teplotu a vlhkost přijaté z bezdrátového čidla. Stanici je možno napájet bateriemi, nebo síťovým zdrojem. Cena: 2 319 Kč

Fotogalerie
3 fotografie