V předvánočním shonu není na nic čas, takže se určitě hodí koupit vánoční dárek v běžném obchodě společně s rohlíky a kaprem na smažení. Jak Blesk zjistil, není to problém! „Některé supermarkety jsou skutečně velmi dobře zásobené. Nebál bych se tam nakupovat,“ uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz a dodal: „Předností koupě vína v supermarketu je samozřejmě cena. Vinotéky nemohou odebrat tak velké množství jako řetězce. Kvalitní víno bych začal hledat v cenové rovině od 100 Kč výše.“
V obchodech jsou nyní nejstaršími ročníky ke koupi vína 2008. „Ty starší ročníky jsou prostě už vypité. Navíc bych doporučoval, víno po nákupu uchovávat maximálně dva roky a rozhodně v chladu. Sekretář v obýváku není to pravé místo,“ upozornil sommelier a pokračoval: „Růžová vína jsou určená na rychlou spotřebu, takže tam bych kupoval maximálně ročník 2010. Starší už ne.“
A proč vlastně dávat přednost českým a moravským vínům před těmi zahraničními? Tuzemská kvalita je totiž vynikající. Navíc, když se vezme v úvahu cena za láhev, špunt, dovoz, clo a další položky, tak jaké bude víno z druhého konce světa, když za něj dáte v obchodě třeba sotva sto korun...
Jakou rozlišujeme kvalitu vín
* jakostní víno odrůdové – cenově dostupnější, lehčí, na běžné pití
* jakostní víno s přívlastkem – vína nejvyšší kvality, nesmí být přislazována. Podle vyzrálosti hroznů se dělí na: kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, ledové, slámové, výběr z bobulí, výběr z cibeb (cibeba je seschlá bobule po napadení ušlechtilé plísně).
* vína s označením VOC – nové značení, jde o vína originální certifikace, která se rozlišují podle místa původu
Jaké rozlišujeme druhy vín
* suché – do 4 g zbytkového cukru
* polosuché – do 12 g zbytkového cukru
* polosladké – do 45 g zbytkového cukru
* sladké – nad 45 g zbytkového cukru
Nejrozšířenější odrůdy u nás
* bílé – Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský
* červené – Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe