„Hned po narození čekalo Davídka vyšetření, které naštěstí nepotvrdilo vážný handicap. Přesto nemá vyhráno. Musíme docházet na nefrologii a Davídek je pod pravidelným dohledem lékařů,“ říká Lucie a dodává:

„Za našeho dětství nebyla medicína na takové úrovni, jako je nyní a případné problémy s ledvinami se většinou odhalily až velmi pozdě. Dnes tu možnost máme, ale málokdo je ochoten věnovat chvilku času svému zdraví.“ Proto i ona podporuje preventivní vyšetření ledvin, které můžete absolvovat zdarma právě dnes v rámci Světového dne ledvin v některých vybraných zdravotnických zařízeních.

Prevence je důležitá

Podle primáře dialyzačního střediska B. Braun Avitum v Nemocnici Na Bulovce Vladimíra Vojance se potíže s ledvinami špatně odhalují. „Selhávání ledvin totiž nebolí, takže pacient často může přijít pozdě. Ledviny mohou selhat ze dne na den a už jsou v takovém stavu, že nemocný musí na dialýzu,“ vysvětluje doktor Vojanec s tím, že důležitá jsou pravidelná preventivní vyšetření.

„Je to jako s každou nemocí. Pokud se nemoc objeví včas, tím jednodušší je léčba a tím nižší je riziko výskytu dalších onemocnění.“ Onemocnění ledvin nemusí pacienta vůbec bolet. „Zpozornět byste ale měli, když se objeví krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak, časté močení - hlavně v noci."

Nemoci ledvin
Autor: Blesk

Vyšetření ledvin – rychlé a bezbolestné

Vyšetření zabere pouze pár minut. Nemusíte být nalačno ani nosit moč. Ledviny lze vyšetřit na základě odběru malého množství krve. Preventivní prohlídku by určitě měli absolvovat lidé nad 50 let, osoby s vysokým krevním tlakem, diabetici a všichni, kteří mají onemocnění ledvin v rodinné anamnéze. Dnes se můžete nechat vyšetřit na některých pracovištích zdarma. Seznam zdravotních zařízení najdete na www.svetovydenledvin.cz

Víte, že…

… v loňském roce bylo v rámci Světového dne ledvin vyšetřeno na dialyzačních střediscích B. Braun Avitum 1 684 lidí? Z nich bylo odesláno na podrobné vyšetření 340 pacientů, tedy 20 % všech, kteří vyšetření ledvin podstoupili.