Dalším zlomovým obdobím bývají počátek puberty a ukončení růstu. Rodiče buď mohou čekat, že potomek z nadbytečných kil vyroste, anebo začít jednat. „Vyplatí se nečekat a poradit se s doktorem, především s dětským endokrinologem,“ řekla odbornice na zdravé hubnutí Kristýna Galová.

Z obézních dětí totiž ve valné většině vyrostou obézní dospělí. Tukové buňky se vytvářejí do dvou až tří let věku a jejich počet v průběhu života neklesá. Jejich objem se při hubnutí pouze zmenšuje. Při nadbytku jídla a nedostatku pohybu naopak tukové buňky přibývají.

Pokud má dítě obézní oba rodiče, je pravděpodobnost, že bude mít nadváhu, téměř 80 procent. Děti štíhlých rodičů mají nadváhu jen v sedmi procentech. „Důvody jsou dva - jedním je dědičnost, druhým a podstatnějším nevhodný životní styl, tedy stravovací a pohybové návyky v rodině,“ podotkla Galová.

Co tedy dělat? Do deseti let věku obvykle stačí jen udržet dosavadní hmotnost. Jak dítě roste do výšky, poměr váhy a výšky se i bez diety srovná. Starší děti ale z nadváhy nevyrostou. „U třináctiletých a čtrnáctiletých je potřeba zahájit redukční režim a cíleně upravit životosprávu,“ upozornila odbornice.

Dobrou zprávou je, že děti se hubnutím netrápí tolik jako dospělí. Jejich metabolismus je vyšší než u dospělého, proto nemusí být stravovací omezení nijak radikální.